Nem lesz drágább az áram és a gáz

A fejlesztési tárca közleménye szerint a szabályozásbeli változások ármódosító hatásai kiegyenlítik egymást, így július elsejétől nem változnak az energiaárak.
Leszák Tamás, 2011. június 30. csütörtök, 15:25
Fotó: Napi.hu

Nem változik az áram- és gáz egyetemes szolgáltatással ellátott fogyasztók által fizetendőára a július elsejével hatályba lépő rendeletmódosítások nyomán - közölte a fejlesztési minisztérium. A kormány régóta hangoztatott határozott szándéka, hogy a lakosság kiadásainak egyre nagyobb részét jelentő rezsiköltségek emelkedését megfékezze. Szakértők lapunk kérdésére korábban úgy vélekedtek, hogy a fűtési szezon októberi kezdetéig nem várható változás az energiaárakban, ebben azonban bizonytalansági tényezőt jelentenek a világgazdasági folyamatok. A kőolaj és a földgáz árazása a válság hatására elvált egymástól, azonban a nukleáris energiával kapcsolatos fejlemények nyomán bővülhet a gáz és az áram iránti kereslet, ami áremelkedést is magával hozhat.

A kapcsoltan hőt és áramot termelő, földgáz alapú erőművek kötelező átvételi támogatásának július elsejétől hatályos átalakítása a tárca szerint mintegy 4,5 százalékos áramárcsökkentés indokol az egyetemes szolgáltatásban. Ezzel párhuzamosan péntektől él a távhőszolgáltatás támogatására bevezetett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj, amelyet a fogyasztók kilowattóránként 1,2 forint értékben fizetnek meg.

Az energiapolitikáért felelős fejlesztési miniszter negyedévente határozza meg a földgáz egyetemes szolgáltatásbeli, illetve ezzel összefüggésben az egyetemes szolgáltatók részére felajánlott földgáz árát. A július elsejével kezdődő negyedév árainak meghatározása érdekében több gázárrendelet is módosul, többek közt azért, mert a távhőtermelők a gáztörvény rendelkezései alapján már nem tartoznak az egyetemes szolgáltatási körbe. Az importkorrekciós tényező megszüntetése pedig az egyetemes szolgáltatási gázdíjak emelkedését jelentené. A tárca szerint azonban az ellentétes irányú árváltozások mindkét területen maradéktalanul kiegyenlítik egymást.

A távhő hatósági árának megállapítása márciusban került a fejlesztési miniszterhez, aki első árrendeletét idén összel hozza majd meg (a Magyar Energia Hivatal augusztus végéig elkészült javaslata alapján). A távhőért fizetendő tételek így legkorábban jövő március végén változhatnak. Az távhő árképletének kidolgozását (az energiahivatalallal együttműködésben) a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyerte el.

A közüzemi díjak befagyasztásával a szolgáltatók rövid távon veszteséges működésre kényszeríthetők, a kérdés azonban az, hogy hosszabb mi kerül a mérleg másik serpenyőjébe - hangsúlyozták szakértők. Az állam által felajánlott kedvezményes árú gáz betöltheti ezt a szerepet, az MVM-csoporton belüli keresztfinanszírozással csökkentve a világpiaci hatásokat. E forgatókönyvnek azonban ellentmond az állami vállalat nemrégiben bejelentett ambiciózus piaci stratégiája.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2011.06.30 16:05

Na ugye! Nem megmondta a rikácsoló Lendváról? Hányszor mondta, hogy "Nem lesz gázáremelés"? mindig lett! Végre most bejött neki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html