Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gerry Rice szerint az IMF jelenleg nem tervezi, hogy missziót küldjön Magyarországra. "A programtárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a (magyar) kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reformkiigazítási folyamat tervezésében és hogy világosan elkötelezze magát az olyan intézkedések mellett amelyek biztosítják a pénzügyi kiigazítást és előmozdítanák a növekedést". Az IMF külkapcsolati igazgatója megismételte, hogy a valutaalap fő irányvonalait az IMF küldöttségének július 26-án kiadott sajtóközleménye tartalmazza.

Egy további kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy miért kell a politikai kifogásokat megfogalmazó Európai Bizottságot is bevonni a Magyarország és a politika fölött álló IMF közötti tárgyalásokba, Gerry Rice kijelentette: "Több országban is együttműködünk az EU-val. Magyarországot júliusban egy közös EU-IMF-küldöttség kereste fel. Úgy gondolom, fontos, hogy oly módon haladjunk előre, hogy megerősítsük ezt a partneri kapcsolatot. Természetesen mindezen országok esetében az IMF-nek önálló elemzései és javaslatai vannak, amelyeket értelemszerűen alkalmazunk."

Az IMF-EU-küldöttség legutóbbi budapesti egyeztetéséről július 26-án kiadott sajtóközlemény szerint "a magyar gazdaság továbbra is számos, a magas állam- és külső adóssággal, a banki mérlegekben lévő feszültségekkel, a gyenge bizalommal és a magas kockázati prémiummal kapcsolatos, egymáshoz szorosan kötődő kihívással néz szembe".

A valutaalap egyebek mellett rámutatott: rövid távon kulcsfontosságú kihívás a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egy időben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele. A gazdaságpolitikának ezért arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet, és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.