Nem lesz kötelező karantén a migránsoknak

Sem kötelező szűrővizsgálat, sem kötelező karantén elrendelését nem tartja indokoltnak az egészségügyi kormányzat a tömeges bevándorlás okozta egészségügyi válsághelyzetben - mondta Beneda Attila, az emberi erőforrás tárca helyettes államtitkára a parlament népjóléti bizottságának mai ülésén, az egészségügyi törvény módosításához beadott jobbikos módosító javaslatra reagálva.
Szepesi Anita, 2015. október 14. szerda, 14:38
Fotó: Reuters

Az egészségügyi törvény módosításának részletes vitája előtt Paller Judit országos tisztifőorvos és Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László kórház immunológiai főosztályának vezetője számolt be a migrációval kapcsolatos közegészségügyi helyzetről.

Járványveszély nincs, járványügyi kockázat van a migránsáradat miatt  - hangsúlyozta Paller Judit. A kockázat azt jelenti, hogy "tónusban" van a szolgálat, bármikor hívható, és reakcióképes. A migránsok számának emelkedésével a járványügy kétfókuszúvá vált, egyfelől figyelték, hogy az ellátórendszer képes-e megfelelni a növekvő igényeknek, ugyanakkor a közegészségügyi és járványügyi biztonságot is figyelemmel kellett kísérni. Paller Judit kifejtette, jobb a közegészségügyi  helyzet most, amikor a migránsokat a déli és a nyugati határok között vonatokkal szállítják.

Paller Judit elmondta, főleg a Csongrád megyei egészségügyi ellátórendszerre nehezednek az ellátás terhei, kijelöltek fertőző betegek elkülönítésére szolgáló osztályokat is, ha megnőne erre az igény. A  kijelölt intézmények a belépési pontokhoz közel helyezkednek el. A szükséges szűrővizsgálatokat a magyar jogszabályok megfelelően szabályozzák, a Magyarországon maradó gyerekek megkapják a szükséges védőoltásokat, ehhez elegendő a tartalék oltóanyag, hosszabb távon azonban gondoskodni kell a készletezéséről.

Nem tudják, mi okozott hasmenést

Az országos tisztifőorvos kifejtette, a menekültek főleg Afganisztánból, Pakisztánból, Kamerunból, Nigériából és Szíriából érkeznek. Két járványügyi eseményt említett: a debreceni befogadóállomáson tapasztalt hasmenéses eseteket, amikor 56 főből  3-an kerültek kórházba. Az betegség enyhe lefolyású volt, és nem tudták megállapítani, hogy pontosan milyen tápláléktól származott a kórokozó. Szintén hasmenéssel került kórházba a budapesti Nyugati térről egy beteg. Paller Judit kiemelte, a tisztiorvosi szolgálat jól kezeli a migránsokkal összefüggő közegészségügyi helyzetet. Hozzátette, a migránsok fogadásával, ellátásával foglakozó katonák, rendőrök és egészségügyesek között senki sem fertőződött meg a szolgálat ellátása közben.

Vannak veszélyes betegségek, de nem úgy, vagy nem emberről emberre terjednek

Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László kórház főorvosa  szerint a migránsok  között eddig négy maláriás esetet találtak - trópusi szúnyog okozta betegség, amely nem terjed emberről emberre, és évi 10-15 esetet szoktak behurcolni - , mindannyian meggyógyultak már. Szexuális úton terjedő betegségek kórokozóit, hepatitis B és C fertőzötteket és HIV vírushordozókat is szűrtek a migránsok között.
A főorvos szerint számtalan további betegséget hurcolhatnak be a menekültek: megemlítette a közel-keleti koronavírust, amelynek az ellátására izolálható kórtermeket alakítottak ki, a kolerát, a kiütéses tífuszt és a leprát is. Véleménye szerint eddig csak a szerencsének volt köszönhető, hogy súlyos betegséget nem hurcoltak be a migránsok.

Azért persze kezet mosni kell

A lakosság fertőzési kockázatait, a migránsokat szállító tömegközlekedési eszközök fertőtlenítését és annak ellenőrzését firtató képviselői kérdésekre Paller Judit úgy válaszolt, a lakosság úgy készülhet fel, mint a cseppfertőzéssel terjedő betegségek, például az influenza idején, a kockázatokat jelentősen csökkenti a kézmosás, a távolságtartás, a felsőruháink gyakori váltása. A vonatok állapotának ellenőrzésére a MÁV-nak kell nagyobb felügyeletet biztosítani, az alkalmazandó fertőtlenítőszerekről a tájékoztatást az érintettek megkapták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

domperrozsika, 2015.10.14 16:41

Hadd dögöljön a nép. Miért nem kötelező??? Orbán ne ezzel spóroljon, adott az EU a migránsokra sok pénzt. Nem kellene talán ellopni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.14 15:18

@Tomi31:

A vizsgálat feltétlenül indokolt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.10.14 15:10

Szerintem viszont indokolt lenne a kotelezo vizsgalat.. szukseg eseten karanten is..de a vizsgalat mindenkeppen.. nem akkor kell kapkodni amikor jarvany van, hanem azt megelozni kellene.. amellett regisztralni a sulyos betegeket pl. HIV fertozotteket.. azert is, hogy tudjanak a statuszukrol.. es megkezdodhessen a gyogszeres kezeles.. ami eletet menthet..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html