Nem lesz rendkívüli kamatemelés

Banki elemzők nem tartják valószínűnek a rendkívüli kamatemelést a monetáris tanács keddi, nem kamatdöntő ülésén.
MTI, 2012. január 9. hétfő, 14:15
Fotó: Napi.hu

Az MTI-nek hétfőn nyilatkozó elemzők szerint a piaci folyamatok jelenleg nem indokolnak rendkívüli lépést a jegybanktól, a két hét múlva esedékes kamatdöntő ülésen pedig 50 bázispontos emelést tartanak a legvalószínűbbnek. Az elemzők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a piaci helyzet továbbra is rendkívül bizonytalan, és ahogy az elmúlt napokban látható volt, akár órák alatt is komoly változások következhetnek be.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzőjének véleménye szerint egyértelmű, hogy a kamatemelés folytatódni fog, de erre nem most kedden fog sor kerülni. Jelenleg kicsit javul a piaci hangulat, enyhül a nyomás a forinton, így nincs szükség rendkívüli kamatemelésre. Valószínűleg tartható lesz a szokásos ütemezés, azaz a kamatdöntő ülésen fognak határozni a kamatról.

A TakarékBank elemzője úgy véli, ha stabilizálódnak a piacok, akkor a hónap végi ülésen elég lehet az 50 bázispontos emelés, és ebben az esetben a januári emelés után kiváró álláspontra helyezkedhet az MNB az EU/IMF tárgyalások lezárultáig.

Hangsúlyozta, hogy mindezek csak feltételes módok, mert továbbra is óriási a bizonytalanság a piacon, és két napra előre sem lehet biztosat mondani. Ha újra elszabadul a pokol, akkor attól függően, hogy addig mi fog történni, 50 és 200 bázispontos emelés között bármi lehetséges - mondta Suppan Gergely.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szintén nem tartja valószínűnek, hogy kedden kamatot emel a jegybank. Hozzátette: valóban léteznek olyan "hangok", hogy akár 100 bázispontos rendkívüli emelés is lehet, de ő személy szerint nem számít erre.

Kifejtette, hogy az elmúlt hét izgalmas volt, új történelmi mélypontra gyengült a forint, csúcsokra emelkedtek az állampapír hozamok és a magyar CDS-árak, azonban a kormány csütörtök-pénteki kommunikációja - az EU/IMF készenléti hitelkeret tárgyalásokkal kapcsolatban - mérsékelte a piaci turbulenciát. Véleménye szerint a következő hetekben a piac arra figyel majd, hogyan haladnak előre a tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel. Ennek függvényében furcsa lenne, ha a monetáris tanács egy rendkívüli kamatemelésről döntene.

A két hét múlva esedékes monetáris tanácsi ülés legvalószínűbb döntésének az 50 bázispontos kamatemelést tartja Török Zoltán, de hozzáfűzte, hogy nagyon messze van még a hónap vége, addig még sok minden történik. Úgy fogalmazott: annak a valószínűsége megemelkedett, hogy 50 bázispontos emelésről dönt majd a jegybank. Egyelőre azonban bizonytalan az is, hogy lesz-e egyáltalán emelés, és ha lesz, akkor milyen mértékű. Ha lesz, akkor valószínűleg 50 bázispont lesz a mértéke, "de ha nagyon rosszul állna a szénánk a hiteltárgyalásokon, és nagyon pesszimista lenne a piac, akkor nem zárható ki, hogy megnyugtatásképpen 100 bázisponttal emeli a kamatot az MNB".

A kamatdöntésnél a piaci folyamatok és Magyarország kockázati megítélése a meghatározó, és ez az, ami nagyon képlékeny és sokat tud változni akár egy-két nap is - mondta Török Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK