Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országos kiépítés - ez 986 talajgenerátort, köztük 222 automata üzemelésű készüléket jelent - 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési programból finanszírozzák. A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki - írta a napilap.

Három dunántúli megyében - Somogyban, Baranyában és Tolnában - már működik egy 143 generátorból álló hálózat, a Nefela, amely része lesz az országos rendszernek is. A Jégertől milliárdos megtakarítást remélnek éves szinten. A rendszernek köszönhetően a kárarány az egy százalékot sem éri majd el évente, míg az azt megelőző időszakban négy-négy és fél százalékos volt az átlagos kárarány - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

A Dél-Dunántúlon működő jégkármérséklő rendszer által lefedett területen meglévő 143 generátorkezelőn túl további 843 főre, illetve az automata generátoroknak helyet biztosító személyek felkutatására volt szükség. Ezt a feladatot a NAK falugazdászai végezték. A toborzás jelenlegi állása szerint mindenhová találtak embert, január végén kezdődik az oktatásuk.

Az országos jégkármérséklő rendszer hatékony működése az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által biztosított riasztások indításával valósul meg. Az OMSZ-szel a tárgyalások folyamatban vannak, ahogy a Nefelával is, mivel az általuk lefedett területet integrálják az országos rendszerbe.