Nem mernek vásárolni a magyarok - rettegünk a hiteltől

A komplex Fogyasztói Bizalom Index emelkedése lelassult, a Vásárlási Hajlandóság Indexének lassú növekedése pedig megtorpant az előző negyedévi eredményekhez képest - derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felmérésének legfrissebb eredményeiből.
NAPI, 2010. október 6. szerda, 12:43
Fotó:

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) emelkedése 2010 harmadik negyedévében lelassult, ezúttal 175,7 ponton áll.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) további 6 ponttal emelkedett, jelenleg 224,7 pont az értéke. 2010-ben folyamatos növekedés figyelhető meg az index alakulásában. A növekedés oka, hogy javult az ország rövid és hosszú távú gazdasági helyzetének megítélése. Ellenben a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások nem változtak. A Vásárlási Hajlandóság Indexének (VHI) az eddigi mérsékelt növekedése megállt, 2010 szeptemberében a mutató 121,4 ponton áll. Az index stagnálása azzal magyarázható, hogy változatlan maradt a háztartások jelenlegi pénzügyi-anyagi helyzetének megítélése, és a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv.Bíztató ugyanakkor, hogy Németországban három éves csúcson áll a fogyasztói bizalom. 2010 szeptemberében legfőbb exportpartnerünknél a gazdaság általános helyzetére és a személyes jövedelmekre vonatkozó várakozások jelentősen javultak, a fogyasztók pedig bíznak benne, hogy a gazdasági fellendülés tovább folytatódik a következő hónapokban - értékelte a trendeket Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója. Hozzátette: ebben a környezetben reális várakozásnak tűnik a jövedelmek emelkedése, amely elősegíti a vásárlási hajlandóság erősödését. Hazánkban egyelőre viszonylag alacsony, de stabil a vásárlási hajlandóság. Jelentősebb növekedés akkor következhet be, ha a gazdasági enyhülés kézzelfogható jelei megjelennek az emberek mindennapjaiban.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban közel tízből négy válaszadó azt válaszolta, hogy szerinte nem fog változni a ráta a következő 12 hónapban, már csak a lakosság negyede számít a munkanélküliség növekedésére. Az inflációs várakozások stabilak, a lakosság háromnegyede az árak emelkedésére számít. A válaszadók átlagosan 8 százalékos növekedésre számítanak a következő 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlennek mondhatók: a megkérdezettek több mint fele (55 százalék) az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, vagyis a reáljövedelmük csökkenésére számítanak.

Változatlan a hitelfelvételi kedv: tízből három válaszadó úgy gondolja, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, kétharmaduk pedig soha nem venne fel hitelt. 35 százalékuk számít a hitelkamatok növekedésére a következő 12 hónapban (előző időszakban 44 százalék volt az arányuk).

A vélemények a megtakarításokról alig változtak az előző negyedévhez képest: a megkérdezettek 42 százaléka továbbra sem használná fel megtakarításait, hogy ebből finanszírozzon egy nagyobb, korábban tervezett vásárlást. A korábbi, tartósan 50 százalék körüli eredményekhez képest enyhén csökkent a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya, jelenleg 43 százalék az arányuk. A lakásuk eladását mindössze a válaszadók 9 százaléka tartja érdemesnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.06 15:09

Pedig most kell eladósodni,vásárolni meg ingatlant venni, persze megvárhatod amig pár év alatt felmegy az ára a kiszemelt ingatlannak, autónak...( ennél sokkal olcsóbb már nem lesz, kvázi drágább lesz minden..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html