Balog Zoltán nevében Rétvári Bence államtitkár a tavaly október elsejei adatok alapján azt írta: az állami fenntartású intézményekben a betöltetlen pedagógus álláshelyek száma az összes tanári állás 1-2 százalékát teszi ki. Az államtitkár azt azonban már nem tette hozzá, hogy pontosan hány tanári állás van az országban. Az Eduline-nak a minisztérium korábban 90 ezer álláshelyről és 1000 betöltetlen állásról írt - olvasható a portálon.

A Zoom.hu szeptember elején kikérte az összes intézményre vonatkozó adatokat az Oktatási Hivataltól, amely akkor azt közölte, hogy addig 4752 álláshelyre nem találtak jelentkezőt. Azt is hozzátették, hogy összesen 158 709 pedagógusra van szükség az iskolákban, könnyű kiszámolni, hogy ez 3 százalékra jön ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint helyettesítéssel és óraadó tanárok alkalmazásával az intézmények megfelelően el tudják látni a feladatukat. A tanárok ugyanakkor leterheltek, a Pedagógusok Szakszervezete olyan pedagógusról is tud, akinek heti 32 órát kell tartania.

Túlzás lenne azt mondani, hogy minden pedagógusstátusz be van töltve, de az elmúlt évtizedben is jelen volt ez a probléma. Nem látom indokoltnak, hogy most ennyire foglalkoznak ezzel a témával, hiszen ma sem nagyobb a hiány, mint korábban

- mondta Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettese a Világgazdaságnak, aki nem érti, miért foglalkoznak mostanában ennyit a tanárhiánnyal.

A nyitókép forrása: Shutterstock