Néhány héttel ezelőtt nagy port vert fel, amikor Krámli Kinga énekesnő Facebook bejegyzésben megírta, állandó szenvedést okozó  bélendometriózis műtétjére négy év múlva, 2022-re kapott kapott időpontot, miután ebből a műtétből csak heti egyet finanszíroz a biztosító, kétmillióért azonban azonnal műtőasztalra kerülhet - írja a lap.

A bejegyzés nyomán a NEAK sietett kiadni egy közleményt, mely szerint: "A hiteles és tényszerű tájékoztatás érdekében felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy a médiában megjelentekkel ellentétben az endometriózis műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő. Ugyancsak nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. A beavatkozások finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot és endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, vagy akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító."

A Semmelweis Egyetem pedig vizsgálatot indított annak feltárására, hogyan lehetséges, hogy az intézmény nőgyógyászati klinikáján négy-öt éves várakozásra kényszerítenek súlyos fájdalommal élő endometriózisos betegeket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közben elérhetővé vált várólista szerint most 136-an várnak a szükséges bélműtétre, a sor végén állók három és fél évig, noha, ezt még két hete közleményben cáfolták.

Az elmúlt hetekben az érintettek tömegesen posztolták saját kálváriájukat, melyre az az egyik magyarázat, hogy ez a típusú beavatkozás egyszer használatos bélvarró gépet igényel, amit szigorú kvóta szerint oszt és darabonként finanszíroz a biztosító. A műtétet végző klinika pedig heti egy darabot kap, ám a Népszava információ szerint nem is kértek belőle többet.

A lap más forrásból úgy tudja: az egészségbiztosító teljesítené az extra-igényt, de a Semmelweis Egyetem nem jelezte ezt az igényt, 2021-ig is heti egy műtétet terveznek a várólista tanúsága szerint