Nem működik a nagy pénz, nagy foci elve

Nem tér vissza az olcsó hitel korszaka a bankszövetség elnöke szerint.
NAPI, 2009. szeptember 7. hétfő, 08:06

Nem térünk vissza ahhoz a korszakhoz, amelyet a forrásbőség és a nagyon olcsó hitelek jellemeztek, a források most nagyon drágák a kelet-európai bankoknak, ami a kamatokban is megmutatkozik - nyilatkozta a Népszabadságnak Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke. A hitelezéssel kapcsolatos banki magatartáskódexről az a véleménye, hogy a pénzintézeteknek a fogyasztóvédelmi jogkörökkel felruházott pénzügyi felügyelet felé kell átláthatónak lenniük, közvetve ez biztosíthatja legjobban az ügyfelek védelmét.

Az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban a szervezet úgy véli, hogy szükségtelen oklistákat felállítani, amelyek esetén ez megengedhető, ezzel szemben alapelveket kell lefektetni. Ezekből persze levezethetők az okok is, de a lényeg nem ez, hanem az, hogy ha a bankok működése szabályszerű és átlátható, mert ekkor a pénzügyi felügyelet oklisták nélküli s ellenőrizheti, hogy az egyoldalú módosítás megfelel-e a banktól elvárható viselkedésnek vagy sem.

A jegybank törekvése a devizahitelek kordába szorítására kezelhető elvárás a kereskedelmi bankoknak, mivel a forint hektikus ingadozását ők is problémának látják, a forinthitelek piaci szerepének erősítése azonban már más kérdés. Ezt nem tudják elfogadni, mert ezzel le kellene mondaniuk önállóságukról.

Felcsuti a magyar bankok magas, 10-11 százalékos tőkemegfelelési mutatója és tőkeerős anyavállalatai miatt kizártnak tarja, hogy a nemzetközi csoportokhoz tartozó bankokat a magyar adófizetők pénzéből kelljen feltőkésíteni. Ugyanakkor úgy véli, hogy a szektornak a jövőben a korábbinál jóval nagyobb alázatot kell tanúsítania szakmájával szemben.

Az elmúlt időszakban a bankárok túlértékelték az ágazat kockázatkezelő képességét, azokat a szakmai tudományos eredményeket, amelyek ezen a téren születtek. Emellett túlhajtották azt az elvet, amely szerint a nagy profitok elérésének kulcsa az, hogy a vezetőknek és az üzletkötőknek nagy bónuszokat kell adni. A bankszakmának mindként kérdésben önkritikát kell gyakorolnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK