BUX
39006

Nem nyaraltunk többet

A tavalyival nagyjából megegyező számú vendég látogatta a magyar szálláshelyeket - derül ki a KSH adataiból.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 09:18

Egy százalék - ennyivel nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma a magyar szálláshelyeken, s ennyivel csökkent folyó áron árbevételük - tájékoztat a Statisztikai Hivatal. A bázisidőszakhoz képest nőtt a vendégéjszakák száma, de a 2006. évi teljesítményhez viszonyítva 4 százalékkal, 2008 azonos időszakához mérten 8 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte. 2010 január-júniusában 1426 ezer külföldi vendég 3887 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt emelkedett, 6, illetve 2 százalékkal az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekmény annyit jelentett, hogy a vendégek száma éppen csak meghaladta 2006 első hat hónapjának szintjét. Az öt legjelentősebb küldő ország közül - Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok - a brit és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009 azonos időszakához viszonyítva, a többi országból nőtt a forgalom.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma. Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 1638 ezer belföldi vendéget és 3686 ezer belföldi-vendégéjszakát jelentettek, a vendégek száma 3 százalékkal mérséklődött, míg az éjszakák száma stagnált az előző év azonos időszakához mérten. A belföldivendég-forgalom több mint kétharmadát fogadó szállodákban 3 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében közkedvelt panzióknál 12 százalékos csökkenés következett be.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 2010 első félévében 6 százalékkal visszaesett, elsősorban a külföldivendég-forgalom mérséklődésének következtében. A vendégek körében népszerűbb gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága eltérő képet mutat. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 9 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban - részben a kapacitás növekedése következtében - 51 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt év azonos időszakához képest.

Budapesten - a balatoni üdülőkörzettel ellentétben - zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően 5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen emelkedett (27, illetve 29 százalékkal). Bár a külföldiek az év első felében mindössze 22 százalékát tették ki az összes vendégnek, az előző évhez képest több mint 50 százalékkal nőtt a pécsi kereskedelmi szálláshelyekre látogató külföldiek száma. A vendégforgalom visszaesése a kilenc turisztikai régióból hatot érintett.

Január-júniusban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40 százalékos volt (1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában), ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb kihasználtsági aránnyal (56 százalék), a négycsillagos házak pedig 46%-os foglaltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli volt (51 százalék), bár kapacitáskihasználtságuk 1 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. Az új kategóriaként megjelenő, magasabb igényeket kielégítő kastélyszállók az átlagosnál alacsonyabb kihasználtsággal működtek az első félévben (26 százalék).

A vendégforgalom szerény növekedésével nem járt együtt a szálláshelyek árbevételének emelkedése. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-júniusban összesen 100 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 53 milliárd forint volt. A viszonylag magas külföldivendég-forgalmi részesedés miatt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a forint az euróhoz képest az első hat hónapban kb. 8%-kal volt erősebb, mint egy évvel korábban.