A devizatartalék szükséges szintjének meghatározása, továbbá felhasználása a korábbi és az új jegybanktörvény szerint is a jegybank Monetáris Tanácsának kizárólagos hatáskörébe tartozik - fogalmazott az Országgyűlés honlapján olvasható írásbeli válaszban Varga Mihály. Vagyis a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg. Ezen a szabályozáson - a nemzetközi szervezetek ajánlásával egyetértésben - a magyar kormány nem kíván változtatni - fűzte hozzá.

A magyar kormány abban érdekelt, hogy a magyarországi devizatartalékok szintje minél magasabb legyen, és ezáltal elősegítse a gazdaság stabilitását - jegyezte meg a tárca nélküli miniszter.

A jegybanktörvény módosításába új elemként került be, hogy a deviza- és aranytartalék mértékére, összetételére, a tartalékkezelés során kötött egyedi ügyletekre vonatkozó adatok - amennyiben azok nem minősített adatok - az MNB általi nyilvánosságra hozatalukig, de legfeljebb az adat keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvánosak. Az adatok határidőn belüli nyilvánosságra hozataláról az MNB elnöke dönt.

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottságában hangsúlyozta: a devizatartalék stratégiai alakulásáról továbbra is a korábbi negyedéves rendszerességgel tájékoztat majd az MNB. Hozzátette: a jegybank vezetése azonban nem kíván a tartalékok szerkezetére "mikroinfókat" közölni, a jegybank kívánja eldönteni, milyen mélységig, milyen részletességgel szolgáltat adatokat a devizatartalékról.