Magyarország nagy részén hatalmas mértékű légszennyezettséget mértek az elmúlt hét napban, Nyíregyházán szerdán, Budapesten pénteken kellett szmogriadót elrendelni - írta az Index. Ha egymást követő két éjszaka a szállópor koncentrációja meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogramm mennyiséget, aznap reggel szmogriadót hirdet ki az önkormányzat - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Molnár Zsolt, a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi szakreferense. Nyíregyházán volt a legsúlyosabb a helyzet, ott hét napig volt nagyobb a szmog mértéke a határértéknél. Forgalomkorátozó intézkedések eddig még nem léptek életbe, hétfő reggel ül össze a szmogriadó-bizottság, akkor döntenek a lehetséges megoldásokról.

Budapesten szmogriadó esetén a rendszámukon fekete és piros környezetvédelmi plakettel jelölt nem környezetbarát autók nem közlekedhetnek, ez azonban csak a szmogriadó második napján bizonyul szabálysértésnek, akkor 100 ezer forintra is büntethetők a környezetszennyező sofőrök. Az önkormányzat péntek délelőtt még nem vette figyelembe, hogy aznap még nem szankcionálhatnak a rendőrök, később azonban szombatra halasztották a korlátozásokat, akkorra viszont megélénkült a szél és feloldották a szmogriadót.

Nem történtek nagyobb fennakadások a szmog miatt a szállítmányozó-fuvarozó cégeknél - nyilatkozta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének főtitkára. Rengeteg jármű kiesik a szmogriadó korlátozásainak köréből: a helyi és helyközi tömegközlekedés, az élelmiszert szállító járművek, a taxiforgalom, a közüzemi szolgáltatók járművei. Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára is megerősítette, hogy a közúti áruszállítással foglalkozó cégek többsége már lecserélte fekete és piros matricás járműveit, a korlátozások inkább csak az olyan kevésbé korszerű gépkocsival közlekedő egyéni vállalkozókat érinthetik, akik még nem tudtak környezetbarát járművet vásárolni.

 

Európai eljárás is indult Magyarország ellen

Az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség ugyan rendelkezik szmogriadótervvel, amely már az ipari kibocsátások korlátozását is tartalmazza, 2004 óta nem aktualizálták, az Európai Bizottság Magyarország ellen áprilisban eljárást is indított a légszennyezettségi határérték folyamatos túllépése miatt - mondta Molnár Zsolt.