Nem okozott meglepetést a jegybank - ezzel indokolták a döntést

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 24. kedd, 14:27
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntésének indoklásában ismét megerősítette, hogy az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid- és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

A testület közleményében jelezte: kiemelt figyelemmel kísérik a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítják a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását. A jegybank az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019 közepére várja.

Az MNB sikeresnek ítélte a jelzáloglevél-vásárlási programot, amelynek keretében idén április közepéig mintegy 150 milliárd forint névértékben vásárolt jelzálogleveleket. A program következtében jelentősen mérséklődtek és átlagosan negatívba fordultak a jelzáloglevelek állampapírpiaci hozamokhoz számított felárai - állapította meg az MNB. A finanszírozási költség csökkenése ösztönzőleg hatott az elsődleges piaci kibocsátásokra, elősegítve ezáltal a fix kamatozású hitelek térnyerését is - tették hozzá.

A grémium szerint az új jegybanki eszközök hatékonyan járulnak hozzá a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradásához és a pénzügyi stabilitás javulásához. A monetáris tanács újra megerősítette: mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen, folyamatosan és hosszú ideig kívánják működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik.

A testület közölte, fenntartják a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját. A tanács márciusban a második negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

Az euróövezeti és régiós hozamokhoz viszonyított hosszú felárak az év eleji növekedés után a tavaszi hónapokban mérséklődtek, és hosszabb horizonton vizsgálva is érdemben csökkentek - állapították meg a közleményben.

Kedvező a régió megítélése

A monetáris tanács megjegyezte: a kelet-közép-európai régióval kapcsolatos befektetői megítélés változatlanul kedvező. Akárcsak egy hónappal korábban, úgy fogalmaztak, a várt inflációs pályák és az inflációs célkövető rendszerek sajátosságai miatt a piaci árazások a régiós jegybankok közötti eltérő monetáris politikai irányultság fennmaradását valószínűsítik.

A márciusi 2 százalékos infláció és a 2,4 százalékos maginfláció is megfelelt a jegybanki várakozásnak - szögezte le a jegybank testülete, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapfolyamatot jellemző mutatók nem változtak és továbbra is elmaradnak a maginflációtól.

Az első negyedévben a szolgáltató szektor árai a tavalyinál valamelyest gyorsabban, de továbbra is visszafogott mértékben emelkedtek, így a jegybank várakozásával összhangban a bérek oldaláról érdemi inflációs hatás továbbra sem azonosítható - állapították meg a közleményben.

Tartja a jegybank a 4 százalékos növekedési ütemet

Az MNB-nél továbbra is úgy látják, a magyar gazdaság növekedése 2018-ban tovább élénkül, 4 százalék felett alakul, majd 2019-től fokozatosan lassul.

A jegybank szerint a gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. Az építőipari termelés dinamikus növekedése és a szolgáltató szektor teljesítményének bővülése a következő hónapokban is folytatódik - vetítették előre.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK