Az elemzők többsége az év utolsó kamatdöntő ülésén már nem számított kamatcsökkentésre, de úgy vélték, 2015 első negyedében újraindulhat az enyhítési ciklus.

A monetáris tanács 2014 júliusa óta nem változtatott az alapkamat 2,10 százalékos szintjén. A júliust megelőző kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött.

A monetáris tanács előző kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült: a tagok egyhangúlag támogatták az alapkamat 2,10 százalékon tartását, és úgy vélték, hogy a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat.

Az első reakciók

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott irányadó kamatán a jegybank az év utolsó kamatdöntő ülésén - kommentálta a lépést Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfoliómenedzsere, aki szerint az elmúlt hetekben a piacon az alacsonyabb hazai inflációs adatok és a romló növekedési kilátások miatt fokozatosan erősödtek a további kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások. A benzinár zuhanása nagyságrendekkel hozta lejjebb az inflációs pályát a szeptemberi jelentéshez képest, a jegybank legfrissebb jelentésében jelentős revízióra számítunk.

A hazai reálgazdasági folyamatokkal szemben a nemzetközi tőkepiaci folyamatok alakulása bizonytalanabb képet mutat Bebesy szerint, aki állítja: a jelentős fejlett piaci hozamcsökkenés akár támogathatná a hazai monetáris enyhítést, azonban a piacokon tapasztalható egyre erőteljesebb kockázatkerülés mindenképpen óvatosságra kellene, hogy intse a jegybankot. Az olajár jelentős esése egyre szélesebb körű eladási hullámot generál a feltörekvő piacokon. Számos korábbi, a feltörekvő piacokkal kapcsolatos összefüggés, axióma alapjaiban kérdőjeleződik meg. Nagy bajban van Oroszország, Ukrajna és Venezuela a csőd közelében, Brazíliában a nullás növekedés mellett kell folyamatosan kamatot emelni. Ilyen környezetben jobb nem ugrálni, a pánik gyorsan tud terjedni a tőkepiacokon - véli Bebesy.

Szeptemberben a jegybank úgy fogalmazott, hogy "az infláció idén jelentősen, jövőre kisebb mértékben a jegybanki cél alatt maradhat és az előrejelzési horizont második felében kerülhet a cél közelébe." Ennek megfelelően azt várja az Equilor, hogy megváltozik az inflációs prognózis, amely jelenleg 2015-re 2,9 százalékos éves átlagos maginflációt és 2,5 százalékos inflációt jelez előre. A Bloomberg elemzői konszenzusa jelenleg 2 százalékos éves átlagos inflációt vár 2015-re. Ha a középtávú inflációs cél elérésének esélye csökken, az a monetáris kondíciók további lazítását vonhatja maga után 2015 első felében - véli Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője.

Ha a makrogazdasági környezetet nézzük a gazdasági kibocsátás még mindig a potenciális szint alatt van, és inflációs oldalról sincs nyomás, ugyanis az év egészére nézve alacsony árszínvonallal számolhatunk. Ezt a novemberi inflációs adat is alátámasztja, ugyanis az árszínvonal újra rekordmélységbe süllyedt. Az év egészére nézve 0 százalék körül várható a fogyasztói árindex. A jövő évet nézve pedig fennmaradhat az alacsony infláció, a jelenlegi környezet alapján nem várunk erősebb gyorsulást az árakban - állapította meg Barczel Vivien, az Erste Bank Zrt. elemzője.

A külföldi környezetet vizsgálva elmondható, hogy az eurózóna egésze alacsony inflációs környezettel szembesül, mely ellen igyekszik az ECB több eszközzel is fellépni (TLTRO, ABS vásárlások). Magyarországra nézve ez annyit jelent, hogy az térségből importált termékek inflációja is alacsony, így innen sem érkezik nyomás a magyar árakra - véli az elemző.

Összhangban a legutóbb publikált inflációval, a piaci várakozásokban egyre inkább megjelent a kamatvágás lehetősége, ezért a mai jegybanki közlemény különös fontossággal bír. Elképzelhető, hogy a korábbiakkal ellentétben a monetáris lazítás előtérbe kerül, de a jelenlegi piaci helyzetben (az oroszországi fejlemények miatt kialakult törékeny hangulatban) kérdéses, hogy az MNB rászánja-e magát arra, hogy lazább monetáris kondíciókról kezdjen beszélni. Emellett a csütörtökön megjelenő inflációs jelentés szolgálhat még támaszul, ahol az egész makrogazdaságról és a jegybanki várakozásokról is átfogó képet kapunk.