Nem Orbán a hibás, hanem az EU?

Nem a kormány politikájában keresi a magyar gazdaság fő gondját a Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, hanem a vállalkozói szellem visszaszorulásában. Az uniós támogatások infantilizálhatják a gazdaság szereplőit.
Napi.hu, 2014. május 12. hétfő, 15:35
Fotó: Napi.hu

Vállalkozása hőskoráról és a mai magyar gazdaság fő gondjáról is beszél a BBC-nek adott interjújában az informatikai és ingatlanfejlesztésekben érdekelt Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, aki 14,3 milliárd forintra becsült vagyonával a 44. helyen szerepel a Napi.hu gondozásában a napokban megjelent A 100 leggazdagabb kiadványban. Az alapgondolat, a vállalkozói szellem fontossága már a cikk címéből kiderül: idézik Bojár mondatát, amely szerint saját cégeiben magánál mindig jobb munkatársakkal akarta körülvenni magát.

A vállalkozás lehetősége a nyolcvanas évek elején nyílt meg Magyarországon, amikor a hetvenes évek végének második olajválságát követően végképp eladósodott ország kommunista vezetése a piaci viszonyok részleges érvényesítésével próbálta működőképes pályára terelni a gazdaságot. Bojár akkor egy szocialista nagyvállalatnál dolgozott, ahol főnökét zavarta, ha beosztottjai jobbak voltak nála. Pusztán a pozícióját fenyegető versenytársat látott bennük.

Szabad tehetségpiac

Ha egy vállalat magánkézben van, akkor már csak az egyszerű emberi önzés, a profit növelésének célja is arra ösztönzi a tulajdonost, hogy a lehető legjobb szakembereket vegye fel cégéhez. Magyarország az ötletes emberek hazája - hangsúlyozza Bojár, példaként említve Rubik Ernőt, a nevét viselő mágikus kocka feltalálóját, vagy Soros Györgyöt, aki sikeres pénzpiaci spekulációinak köszönheti több milliárd dolláros vagyonát és hírnevét.

Magyarországon 30 évvel ezelőtt, amikor az építészetei szoftverek fejlesztésével foglalkozó - és később világhírűvé vált - Graphisoft létrejött, nem volt befektetési tőke, vagy szabad piac, még a nyugati útlevél megszerzése is gondot okozott. Volt azonban valami ennél sokkal fontosabb: szabad tehetség. Könnyű volt megszerezni a tehetséges embereket, mert a korlátozott vállalkozási lehetőségek megnyitása az első esélyt kínálta arra, hogy bizonyítsák képességeiket, azt, hogy tudják másoknál jobban művelni szakmájukat - emlékezik Bojár Gábor.

Fél évszázad lesz

A rendszerváltás 1989-ben részben éppen a vállalkozási tapasztalatok felhalmozódása miatt találta jobb helyzetben Magyarországot, mint szomszédait - emlékeztet a BBC. A Graphisoft például kész volt arra, hogy a világ túlsó végén, a számítástechnikai hazájában, az USA-ban, San Franciscóban nyisson irodát. A magyar társadalom azonban végső soron nem tudott élni élni kezdeti előnyével - Lengyelországban például gyorsabban nőtt a GDP.

Azt hittük, hogy a piacgazdasági-demokratikus átmenet 25 évig fog tartani, most azonban már azt gondoljuk, hogy talán 45 évig is elhúzódik - idézi a brit hírportál Mátyás Lászlót, a Közép-európai Egyetem közgazdász professzorát, aki az első Orbán-kormány idején egy ideig a gazdasági minisztérium elemző háttérintézetét is vezette. Nem mindenben áll rosszul az ország: a költségvetési deficit a GDP három százaléka alatt van - amit sok nyugati-eurói ország nem tudott elérni -, a munkanélküliségi ráta nyolc százalék, ami szintén jobb az uniós átlagnál.

Gulyásoligarchák

Visszatérve a cikk fővonalához, a vállalkozáshoz, Magyarország egyik legnagyobb probléma - Mátyás szóhasználatával - a gulyás oligarchák megjelenése. Ezek az emberek nem sokkal jobbak, mint a volt szovjet blokk országaiban tevékenykedő társaik. Némelyikük jótékonykodik is. Ez a nem több mint 20 fős csoport óriási gazdasági befolyással bír, cégeik úgy tevékenykednek, mint a monopóliumok, egyes szektorokban akadályozzák a versenyt.

Mátyás szerint az eredendő bűn a privatizációhoz kötődik: akkor olyan emberek kezébe került a vagyon, akik megfelelő helyzetben voltak a vállalatok felvásárlásához. Az oligarchikus rendszer aláássa a magyar gazdaság versenyképességét, mivel kihúzza a szőnyeget a hosszú távú befektetések alól. A külföldi tőke kerüli Magyarországot, ami tovább gyengíti az országba vetett bizalmat. Ez alátámasztják a számok: 2010-ben még a GDP 20 százalékának megfelelő külföldi tőke érkezett az országba, míg 2013-ban már csupán 17 százalék volt ez az arány. A szakértők 25 százalékot tartanak jónak a Magyarországhoz hasonló feltörekvő országok esetén.

Más koncepció

Sok szakértő a jelenleg regnáló jobb-közép kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikáját okolja a külföldi tőke elfordulásáért, ám Bojár Gábor másra hívja fel a figyelmet. Könyvében azt írja, hogy az a vállalkozói szellem, amely a nyolcvanas évek elején mindenütt érezhető volt az országban, mostanra teljesen átadta a helyét az elkényelmesedésnek.

Az üzletember ugyan meggyőződéssel támogatja az EU-t, amely jobb szabályozási környezetet kínál, stabilitást és az európai piac könnyebb elérését biztosítja Magyarországnak, ám úgy véli, hogy az uniós rendszer egy súlyos gond forrása. Az EU-s tagsággal elterjedt a támogatásokra bazírozó vállalati kultúra, kiszorítva a valódi piaci lehetőségek felkutatásának szellemét. Attól tartok, hogy a cégtulajdonosok, a menedzserek csak arra várnak, hogy az EU vagy az állam megmentse a vállalatukat, ami visszahozza a szocialista tervgazdaságban megszokott gondolkodást. A valódi piaci verseny helyett a cégvezetők a minisztériumoknál lobbiznak, kilincselnek a pénzért - mondta a BBC-nek adott interjújában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.12 19:51

Azt hittük, hogy a piacgazdasági-demokratikus átmenet 25 évig fog tartani, most azonban már azt gondoljuk, hogy talán 45 évig is elhúzódik


..reális ,de ezt mondták már 1992 körül is ...,ők az okosabb szakértők voltak ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.12 18:56

@K_Toth: kevés gazdag ember teheti meg, hogy nyilvánosan szembe menjenek Orbánnal! Gondolj Putyin barátjára! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2014.05.12 18:31

Bojárnak már politikai ambíciói is vannak? Vagy egyszerűen csak nem elégedett a 44. hellyel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2014.05.12 18:20

Az uniós pénz csak egy nagyon szűk vállalkozói réteget érint (kényelmesít el, a la Bojár).
A többiek a körbetartozásba, a folyton változó és kiszámíthatatlan vállalkozási környezetbe, a fizetőképes kereslet hiányába buknak bele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2014.05.12 16:43

Minden társadalom alapja és az anarchia ellentétje a bürokrácia. Az EU-ban is növelni kell a bürokráciát, csak egyben harcolni kell a vele való visszaélések ellen. A bürokrácia mint olyan ellen harcolni csak demagógia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html