Nem örülhetünk sokáig a magasabb béreknek - íme, az ok

Magyarország alapvetően egy bizánci jellegű gazdasági és politikai berendezkedés mellett döntött, ami a végleges leszakadást jelenti hazánk számára - vélekedett Róna Péter, az oxfordi egyetemen a Blackfriars Hall tanára a Népszavának adott interjújában. Szerinte egyetlen ilyen struktúra sem hozott felemelkedést.
Szabó Zsuzsanna, 2018. július 7. szombat, 21:37
Fotó: Shutterstock

Azzal, hogy a magyar gazdaság a választásokra jelentősen túlfűtött állapotba került, megnőtt a nagyobb mértékű infláció kockázata. Ilyen körülmények között a gyenge forint árfolyam politikája helytelen - mondta Róna Péter a Népszavának adott interjújában.

A közgazdász szerint a túlfűtöttség motorja az EU-s támogatások gyorsított felhasználása és a megugrott bérkiáramlás, ami hosszabb távon ronthatja a nemzetgazdaság versenyképességét. A magasabb inflációval a jegybank részben a versenyképesség romlását igyekszik kiigazítani, részben pedig a költségvetés bevételeit növelni.

A szakember szerint a magyar infláció az év végére túllépi a 3 százalékot, jövőre - megfelelő monetáris intézkedés hiányában - pedig a 4 százalékot is megközelítheti. A magasabb bérek jelentette öröm viszont rövid életű lesz, az infláció ugyanis utol fogja érni a béremeléseket. A kormányzat által előrejelzett 5-6 százalékos reálbér növekedést nehéz lenne összeegyeztetni az árstabilitás követelményével - jegyezte meg.

Kevés a 4 százalékos növekedés

Róna Péter az interjúban egyebek mellett arra is rámutatott, hogy a 4 százalékos növekedés sem biztosítaná Magyarország felzárkózását, sőt, az osztrák és magyar egy főre eső GDP-ben a távolság nőtt. Ráadásul a Magyarország növekedési rátája jóval alacsonyabb, mint a lengyel, a román, vagy a cseh. A rendszerváltás óta Magyarország gazdasági teljesítménye sokat romlott; nagyon nagy lett a szegénység - mondta.

Róna úgy véli, a leszakadást csak a multik teljesítménye kendőzte el, ami szerinte csak addig áll fenn, amíg a magyar bérek a nyugat-európai, de a legtöbb szomszédos országok bérszínvonalától is jelentős mértékben elmaradnak. Ma már az egy főre jutó jövedelem tekintetében Magyarország az unió három legszegényebb országa közé tartozik - tette hozzá.

Ne számítsunk semmi jóra

A szakember az uniós források jelentős csökkenésével számol és mivel Magyarország rendre "ócsárolja az Európai Uniót", illetve összességében a Nyugatot, miközben a bizánci berendezkedésű államok - például Oroszország vagy Törökország - felé vonzódik, Magyarország semmi jóakararta nem számíthat Európától. Véleménye szerint arra is számítani kell, hogy az Európai Unió nagyon határozottan fel fog lépni a magyarországi korrupcióval szemben.

Tavaly a magyar GDP 5 százalékát tette ki az uniós támogatás. Ha ez az elkövetkező években a felére csökkenne, annak meglesz a hatása a növekedésreis, ezért szerinte nem meggyőző a kormányfő és a pénzügyminiszter előrejelzése a cikluson áthúzódó évi 4 százalékos GDP növekedésről.

Ez még sok jót nem hozott

Róna Péter ugyanakkor úgy véli, a magyar gazdaság gondjait nem lehet pusztán gazdasági eszközökkel megoldani. Magyarország alapvetően egy bizánci jellegű gazdasági és politikai berendezkedés mellett döntött. A rendszerváltás óta világossá vált, hogy a magyar társadalom a nyugati irányról letért.

A magyar társadalom nagy többsége támogatja azt az orbáni politikát, ami a nyugat-európai politikai és társadalmi berendezkedést, a multikulturális, toleráns rendszer helyett az etnocentrikus nacionalizmus modellt pártolja, ez a két jövőkép azonban szerinte összeegyeztethetetlen, és nem valószínű, hogy Európa áttérne az orbáni modellre, mivel a bizánci társadalmi, politikai berendezkedés gazdasági sikerrel sohasem járt.

Róna úgy véli, az a felfogás, az a hozzáállás, az a berendezkedés, amire szükség lenne egy sikeres gazdaság kialakításához, nem kell a magyaroknak. Szerinte "Magyarország leszakadása Európától végleges, ennek a történetnek a vége 2018. áprilisában megpecsételődött" - fogalmazott a közgazdász.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.07.09 09:52

@werinter:
"alkalmazkodni tudó oktatási rendszer szükséges"

LOL
Semmi értelme ha akit kioktatsz elhúz...

"Lásd Finnország"
Rossz a hasonlat, Finnországban magasak a bérek, onnan nem húz el a kioktatott emberfő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.09 09:51

@rotaryfun:
Ha korábban jobban csinálták volna még több maradt volna. Most ennyivel kell beérniük.
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

werinter, 2018.07.09 09:33

Nem tudom miért szajkózzák folyton a "magasabb béreket". Nekem nem tűnt fel, hogy reálértéken magasabbak lennének a bérek... és szerintem a magyar lakosság nagy részének sem.
Felzárkózni pedig nem liberális vagy "illiberális" demokráciával lehet, mert ezek csak semmitmondó szavak, kifejezések. Felzárkózni tudás alapú társadalommal lehet. Ehhez pedig modern, a világ változásaihoz gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni tudó oktatási rendszer szükséges, valamint stabil kormányzat, amely nem demagóg baromságokkal tömi az emberek agyát, hanem a háttérben maradva irányít. Lásd Finnország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.07.09 06:30

@krix6: Azért ha annyira szarul nem csinált orbánék előtt senki semmit mert maradt lopni való nekik bőven :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.09 00:25

@patriot:
"azt a pénzt amit az EU gazdaságfejlesztésre szánt"

Az alamizsnára gondolsz, amit elénk vetettek?
Ja, az ne volt sok, még korrupcióra se volt elég...
Ne sajnáld az időt, nézz utána mennyi pénzt ölt az nszk a volt ndk-ba!
100 mrd eurón felül és meg se látszik...
Ide nem 20 milliárd eurós alamizsna kellene 6 évre elosztva, hanem évi 50 milliárd, akkor 20 év alatt el lehetne érni a nyugati szintet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html