Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitel bedőlése után, a végrehajtás alatt sem mentesülnek a devizahitelesek az árfolyamkockázat alól - írta a Magyar Nemzet pénteken, idézve a Kúria által kiadott ajánlást.

A törvényszékek számára készült dokumentumban a Kúria - a polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseire alapozva - rögzíti: nem felel meg a jogszabályoknak az a megoldás, hogy a bíróság, a hatóság, esetleg a közjegyző már a kölcsönszerződés megszűnésekor vagy a bank végrehajtási kérelmének benyújtásakor forintra számítsa át a devizahitel összegét.

A jelenlegi magánjogi kódex - és a készülő új Ptk. is - arról rendelkezik, hogy a tartozás pontos értékét a fizetés helyén és idején érvényben lévő árfolyam alapján kell kiszámolni. Fizetés alatt azt kell érteni, amikor a pénzt, a behajtott összeget a végrehajtást kérő, azaz a bank megkapja.

Ezért a svájci frankban, euróban, dollárban vagy jenben felvett adósság mindaddig devizában számolandó, amíg az összeg behajtása, az ügyfél vagyontárgyainak elárverezése be nem fejeződik. Az ennél korábbi időpontra eső átszámítás a törvényi rendelkezésekkel ellentétben legalább részben a végrehajtást kérőre, tehát a pénzintézetre hárítja át az árfolyamváltozásból eredő kockázatot, s így a veszteséget - áll a Kúria dokumentumában.