Tovább romlott a hazai vállalatok finanszírozási helyzete a Magyar Fejlesztési Bank (MFB)-INDIKÁTOR 2012-es tavaszi felmérése alapján. A romló forráshelyzet és a lassan növekvő forráskereslet a vállalati szektor hibernálódását, hitel nélküli növekedésre való tartós berendezkedését jelzi. Folyamatosan nő a piaci forrásokhoz már nem jutó cégek száma, amelyek néhány hónapon belül kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. A vállalati forráshiány erősödését jelzi, hogy 2012 tavaszára a 2009 óta nem tapasztalt szintre (35,8 százalékra) emelkedett azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyeknek folyó költségeik fedezésére sem elegendőek a forrásaik. A problémák főleg a csökkenő árbevételű cégeket érintik súlyosan, de a növekvő eredményt elért vállalati körben is emelkedett a forráshiányos cégek aránya.

Stagnálás itthon, helyzetben az exportőrök

Továbbra is a jelentős exportbevételekkel, stabil külpiaci kapcsolatokkal rendelkező vállalatok finanszírozási helyzete tekinthető leginkább kielégítőnek. Pozíciójuk fél év alatt még tovább javult, amiben a hazai valuta gyengülése is szerepet játszott. A külpiacokra szállító vállalatok az átlagnál nagyobb arányban támasztanak forrásigényt, azonban a külső konjunktúra lassulása itt is csökkenő forrásigényt eredeményezett.

A hazai vállalkozók elhúzódó stagnálásra számítanak, ezért a következő 12 hónapra vonatkozó forráskereslet csak mérsékelt élénkülést mutat. A következő év hitelezési folyamataival kapcsolatban a hazai cégek többsége nem vár változást, 25,4 százalékuk a hitelkínálat bővülésével számol, szemben a 2011. őszi 18,7 százalékkal. A forrásbevonást tervező vállalatok aránya minimálisan ugyan, de emelkedett az előző fél év során, s nőtt a forrásszerzéssel kiváró cégek aránya is.

Alacsonyabb kamatszintnél többen vennének fel hitelt

A legnépszerűbb külső finanszírozási lehetőséget továbbra is a hitelfelvétel jelenti (a megkérdezettek 44,4 százaléka tervez kölcsönfelvételt egy éven belül), majd az EU-s források, s a hiteleken belül külön vizsgált forrástípusok közül a kereskedelmi banki hiteltermékek következnek.

Az elmúlt egy évben fokozódott a vállalatok hitelköltségekkel szembeni érzékenysége. A vállalatok szerint a hitelfelvételt főleg a magas kamatok és a szűkös hitelkínálat akadályozza. A nagyvállalatoknál elsősorban a hitelszűkösség, a többi vállalat esetében a kamatszint blokkolja leginkább a hitelfelvételt. A hitelkínálat volumenében a vállalatok 55,4 százaléka nem vár változást a következő egy évben, s a cégek nagyobb hányada (25,4 százaléka) számol a hitelkínálat bővülésével, mint amekkora a szűkítést várók aránya (19,2 százalék), ez valamivel jobb, mint a 2011 őszi eredmény. A mikrocégek körében azonban a fél évvel korábbi felméréshez hasonlóan relatív többségben vannak a szűkítésre számítók.

Optimista vendéglátóipar, pesszimista járműgyártók

Különösen optimisták a fafeldolgozó, közösségi szolgáltató, turisztikai, vendéglátóipari cégek, a kapacitáshiányt jelző, valamint a belföldi piacokon forgalomnövekedést váró vállalatok, míg például a textilipar és közúti járműgyártás ágazatok képviselőinek relatív többsége hitelszűkítést vár.

A felmérésben szereplő cégek véleménye szerint a következő 12 hónapban a bankok finanszírozási lehetőségei a korábbinál kevésbé lesznek akadályozói a hitelezés beindulásának. Valamennyi tényezőt tekintve a kis- és főleg a mikrovállalatok a pesszimistábbak, s fél év alatt a makrogazdasági tényezők kedvezőtlen megítélése különösen nagymértékben enyhült a nagyvállalatok körében. A hitelkondíciókat illetően a cégek nem várnak jelentős javulást: a megkérdezett cégek 43,3 százaléka szerint nem változnak, 39,9 százaléka szerint emelkednek, 16,7 százaléka szerint pedig csökkennek a következő egy évben a hitelkamatok.