Nem szálltak el a görög hozamok

Görögország sikeresen értékesített 1,625 milliárd eurónyi 26 hetes futamidejű kincstárjegyet kedden. Az egy hónappal korábban piacra dobott azonos lejáratú állampapírhoz képest csak minimálisan nőtt az átlagos hozam.
MTI-Eco, 2011. május 10. kedd, 15:05
Fotó:

A görög államadósság-kezelő központ közlése szerint az átlagos hozam az áprilisi 4,80 százalékról 4,88 százalékra nőtt.

A kincstárjegyek iránt csökkent a külföldiek érdeklődése a múlt hónaphoz képest, 34,2 százalékát jegyezték le az áprilisi 41 százalék után.

A most befolyó összeggel a május végén lejáró 960 millió eurónyi állampapírt refinanszírozzák.

A kincstárjegy kibocsátásra egy nappal az után került sor, hogy hétfőn a Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a hosszú futamidejű görög államadósság besorolását az eddigi "BB mínusz"-ról - a köztes "B plusz" kihagyásával - "B"-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzatát "B"-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "C" szintre rontja.

Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél. A rövid futamidejű görög államadósság "C" besorolása egész Európában a legrosszabb szuverén adóskockázati osztályzat.

Ugyancsak hétfőn egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service azt közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország "B1" - a többi hitelminősítő módszertanában "B plusz"-nak megfelelő - besorolását. A Moody's közölte egyben: ha arra a következtetésre jut, hogy a görög államadósság-mutatók fenntarthatatlanná váltak, egyszerre többfokozatú osztályzatrontás is lehetséges.

HOZZÁSZÓLÁSOK