Nem szanatóriumországot szeretne a kormány

Már folyik az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Gyógyító Magyarország programja konkrét pályázatainak megalkotása - mondta Horváth Endre, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a nemzetgazdasági tárca szakmai konzultációján.
Leszák Tamás, 2010. szeptember 24. péntek, 11:13
Fotó:

Jelenleg a konkrét pályázatalkotás folyik az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Gyógyító Magyarország programjával kapcsolatban - mondta Horváth Endre, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a nemzetgazdasági tárca szakmai konzultációján. E folyamat során derül majd ki, hogy mely területre mekkora források jutnak az ÚSZT összesen ezer milliárd forintos - főleg EU-s források átcsoportosításából származó - keretéből - tette hozzá az államtitkár.

Az első fontos lépés Horváth szerint a termál-, gyógy-, és ásványvizek komplex felhasználása, az e területen kiírandó pályázatokban a vállalkozások mellett egyetemi kutatóintézetek, gyógyfürdők is pályázatnak majd. A legfőbb cél, hogy helyi szinten, helyi márkák építésével fogjanak össze a szektor szereplői, a minőségi egészségipari fejlesztésekhez szükséges kutatások elvégzésével, az evidenciabázis megteremtésével - hangsúlyozta az államtitkár.

A pályázatok első körben az ásványvíztermelésre és -palackozásra, az egészséges életmód, aktív- és konferenciaturizmus, nemzetközi színvonalú vitorlás és yacht-kikötők területét érintik majd. A cél nem szanatóriumország létrehozása, a közvetlen gyógyítás mellett a lelki egészség és a kulturális értékek megőrzését is célul tűzi ki a program az államtitkár szerint, ennek része a vallásturizmus erősítése, tematikus utak - például borutak - meghatározása.

A támogatásokra üzleti célú szálláshelyek is pályázhatnak majd. Az egészségipari együttműködések mellett a kormány ösztönözné a fürdőváros jelleg kialakítását is. Emellett a nem vizes fejlesztések - gyógybarlangok, iszapkezelések - is kiemelt figyelmet kapnak Horváth szerint. A szektor szakképzési rendszerének átalakítása mellett az egészségipari kutatások támogatása is része a programnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.09.26 23:13

A magyarországi német cégek arra intenek, hogy a magyer beszállítók csődhelyzetben vannak, és megsegítésükre hogy állami beavatkozásra lenne szükség.
Szerintem nem az ásványvíz integrációját várja tőlünk a gazdaságunkat fenntartó exportpiac.
Nem értem! Ha már a a minisztériumok államtitkársága között nincs kommunikáció, legalább rendeljék el, hogy mindenki olvassa el a napi.hu tudósításait!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.24 11:38

Az addig rendben van, hogy ezer milliárdot költünk az egészségiparra és a gyógyturizmusra.
A kérdés az hogy hány trilliárdot fogunk a magyar vállalatok és vállakozások exportképességének a fokozására és a magyar termékek pl. EU piacokon történő megjelenésére és az ország újraiparositására (Matolcsy szóhasználatát idézvén) költeni-átcsoportosítani-szerezni... ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html