A bővülésben elsősorban a járműgyártás, illetve a kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése játszott szerepet. A munkanaphatástól megtisztított index novemberben 5,8 százalékkal nőtt. Így a termelés az év első tizenegy hónapjában 0,9 százalékkal magasabb volt, mint 2011-ben. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított termelési index novemberben 0,5 százalékkal csökkent.

Az ipari export az év első tizenegy hónapjában 4,2 százalékkal, novemberben 4,4 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legfontosabb alágak közül a járműgyártás kivitele novemberben 14,9 százalékkal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termékek kivitel 12,4 százalékkal visszaesett.

A hazai piac még mínuszban van

Az ipar belföldi értékesítése január-novemberben 1,5 százalékkal csökkent, míg novemberben 1,8 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 6,7 százalékkal haladták
meg az egy évvel korábbit.

Az ágazatok közül 2013 novemberében a feldolgozóipar termelése 3,9 százalékkal, a bányászaté 11,4 százalékkal
emelkedett év/év alapon. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt.

Harmadával zuhant a híradás-technikai berendezések gyártása

Tavaly novemberében a KSH a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben regisztrált termelésbővülést, a többinél 0,5-11,6 százalék közötti csökkenést mért. A feldolgozóipar több mint negyedét adó járműgyártás kibocsátása 20,6 százalékkal nőtt. A számítógépgyártásé 11,3 százalékkal csökkent; ezen belül a legnagyobb visszaesést a híradás-technikai berendezés gyártásánál mérték (-30,6 százalék). Az élelmiszer, ital- és dohánytermék gyártása 0,5 százalékkal mérséklődött, elsősorban az értékesítés hattizedét adó hazai eladások visszaesése miatt; a kivitel azonban nőtt. Átlag feletti volumenbővülést regisztráltak a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (+10,7 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (+9,9 százalék).