Nem tervezünk idén devizakötvény-kibocsátást - Barcza

Idén 2,3 milliárd euró adósságlejárat van, ezzel szemben a tervek szerint csak 500 millió euró kibocsátás lesz. A különbözetet a letelepedési államkötvényből és a prémium euró magyar államkötvény képes finanszírozni - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója.
Domokos László, 2015. február 4. szerda, 14:30
Fotó: Reuters

Ezt azt jelenti,hogy nem tervezünk idén devizakötvény-kibocsátást - tette hozzá a közgazdász.

Véleményem szerint a magyar hitelminősítés előbb-utóbb javulni fog - állapította meg Barcza. Úgy látja, hogy a minősítők "le vannak maradva" a piac mögött, ezt jelzi például a magyar államkötvény-hozamok alakulása a némethez viszonyítva.

A bankok hitel-betét mutatója jelenleg már 100 százalék körül van, azaz egyelőre - a hitelezés újbóli beindulásáig - nincs szükségük újabb betétekre, nem ígérnek magas kamatot. Ez pedig kedvező az ÁKK számára.

A magyar lakosságnak még "szoknia kell" az alacsony nominális kamatszintet. Az ÁKK-nak is lesz szerep abban, hogy egyre inkább a reálkamatot figyeljék, ne pedig a nominális kamatszintet - fogalmazott az ÁKK új vezére. A lakossági kézben lévő állampapírok átlagos futamideje 1,3 évről 1,7 évre nőtt, viszonylag nagy megújítási arány mellett.

Gondolkodunk abban, hogyan lehetne továbbfejleszteni a belföldi állampapírpiacot, minden ötletet szívesen fogadunk - mondta Barcza.

A letelepedési államkötvény az ÁKK számára biztonságos konstrukció és nem jelent magasabb költséget, mind más megoldások. Emellett a diverzifikálás javítja a biztonságot is - fogalmazott a vezérigazgató.

Érdemes megnézni, hogy új piacokon is megjelenjünk. Igaz, a kezdeti lépések valószínűleg kis volumeneket jelenthetnek. Ez a piaci környzet függvénye. Azt is hozzátette, hogy a lapos hozamgörbe mellett csereaukciókon lehetne meghosszabbítani a futamidőt - a devizakötvényeknél is.

HOZZÁSZÓLÁSOK