Nem tesz jót a forintnak a titkolózás

Várhatóan jóval 290 forint/euró felett marad a forintárfolyam mindaddig, amíg a piac nem ismeri Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új elnökének terveit - jósolták hétfőn londoni pénzügyi elemzők.
MTI-Eco, 2013. március 4. hétfő, 14:53
Fotó: Napi.hu

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - befektetőknek összeállított, Londonban ismertetett napi devizapiaci helyzetértékelése szerint középtávon is döntően az határozza meg a forint árfolyamkilátásait, hogy Matolcsy György mit tesz a következő monetáris tanácsi üléseken. A széleskörű piaci konszenzus a 4,50-5,00 százalék közötti sávban valószínűsíti az MNB-alapkamatot a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus végén, de a forintra nehezedő mostani nyomás nagyobb része abból a várakozásból ered, hogy az MNB esetleg mennyiségi enyhítési intézkedéseket is foganatosít - vélekedtek a Commerzbank elemzői. A ház szakértői ugyanakkor azt jósolták, hogy a német gazdaság lendülete hamarosan a magyar gazdaságban is érezteti hatását, segítve a forintot, és ez szükségtelenné teszi "a monetáris kísérletezgetéseket".

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői ugyancsak hétfőn összeállított értékelésükben azonban közölték, hogy nem számolnak mennyiségi enyhítési ciklus elkezdésével az MNB részéről. Véleményük szerint a magyar jegybank ezt a gazdaságélénkítő - a reálgazdaságba kötvényvásárlások révén pótlólagos likviditást juttató - módszert legfeljebb válságkezelő eszközként vetné be szükség esetén. A JP Morgan londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a monetáris enyhítés fő eszköze a következő hónapokban is a kamatcsökkentés lesz. A ház várakozása az, hogy az MNB a jelenlegi 5,25 százalékról 4,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát 2013 közepéig.

A cég londoni közgazdászainak véleménye szerint Matolcsy György irányítása alatt az MNB nagyobb mértékben érvényesít majd kettős mandátumot - vagyis monetáris politikájának céljai között nagyobb súllyal lesz jelen a növekedésösztönzés -, mint az előző elnök, Simor András idején, amikor az árstabilitás elsődleges célkitűzésén volt a hangsúly.

Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése nyomán a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői még valószínűbbnek látják annak a konszenzus alatti prognózisuknak a megvalósulását, amely szerint a magyar jegybank 4,00 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklus során. A ház londoni elemzői ugyanakkor bizonytalannak nevezték a további kamatcsökkentések ütemezését, szerintük ugyanis az új MNB-elnök akár az enyhítési folyamat gyorsítását is kezdeményezheti.

Ez utóbbi lehetőséget más nagy londoni házak szakértői sem zárták ki, jóllehet az MNB későbbi kamatpályájával kapcsolatban eltérnek a citybeli elemzői közösség várakozásai.

HOZZÁSZÓLÁSOK