Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemző megjegyzi: a magyar kormány úgy tűnik, csak néhány napja szerzett tudomást az EU álláspontjáról. A teljes csomag a bevételnövelést célozza, a két héttel ezelőtt bejelentett pakkal együtt a 2013-as büdzsé utólagos kiigazítási értéke immár eléri a GDP 2,5 százalékát. Ugyanakkor az elemző szerint az is könnyen elképzelhető, hogy még e csomagok ellenére is újra recesszióba kerül a gazdaság jövőre, így a kormány korábbi 1 százalékról 0,9 százalékos 2013-as, illetve  módosított növekedési várakozása is optimistának tűnik.

A csomag inflációs hatásáról szólva Diana úgy véli, nehéz ugyan számszerűsíteni a hatást, de az irány nyilvánvaló és előfordulhat, hogy még az új MNB előrejezés 5 százalékos rátája is idejétmúlttá válik hamarosan.

A Morgan Stanley elemzője szerint a szerdán bejelentett csomag nem biztos, hogy elnyeri az IMF tetszését, különösen amiatt, hogy a kormány megszegte a bankoknak tett ígéretet. A kormány mindazonáltal a fiskális konszolidációt választotta mindenek felett, gyorsan cselekedett és nem tért vissza a jegybank megadóztatásának ötletéhez.

A Morgan Stanley elemzői szerint az IMF és az EU eltérően fog reagálni. Az IMF számára messze nem ideális ez a gazdaságpolitikai mix - különösen a banki különadó és a túlzott bevételnövelő hangsúly miatt. Ugyanakkor a szakember szerint Magyarország sokat tett az Európai Bizottság megnyugtatására. Mindezeket figyelembevéve viszont a pénzintézet szakemberei szerint is túl nagyra sikeredett ez a megszorító csomag. Diana szerint ezzel a labda megint az IMF térfelén pattog. A megállapodásra pedig a bank elemzői szerint 2013 elején kerülhet sor.

A jegybanki alapkamatról szólva Diana megjegyzi: a kamatdöntés óta bejelentett, a GDP 2,5 százalékára rúgó megszorítás miatt erősödhet a monetáris tanács galambjaiban (a kormány által delegált külsős tagokban) a késztetés némi monetáris lazításra. Ugyanakkor hozzáteszi: "nyilvávalóan lesz olyan szintű infláció, amelynél még a monetáris tanács galambjai is megállnak, és felülvizsgálják a lazítás szükségességét".

A Morgan Stanley arra számít, hogy idén még legalább egy kamatvágás lesz - valószínűleg októberben - és a jövő nyárra 5 százalékra mérséklődhet az irányadó ráta.