Nem tett jót az eső a magyar búzának

A meleg és csapadékos nyári időjárás eltérően érintette a növényi kultúrákat, az őszi búzára kedvezőtlen, míg a kukoricára és a napraforgóra kedvező hatással volt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
MTI-Eco, 2014. augusztus 11. hétfő, 19:13
Fotó: Napi.hu

Nem kedvezett az utóbbi napok folyamatos esőzése az őszi búzának, a betakarított mennyiség mintegy kétharmada takarmány minőségű - ismertette a kamara, hozzátéve: az aratás előrehaladtával folyamatosan gyengült a termés minősége.

A csapadékos idő ugyanakkor kedvez a kukoricának, a júniusban és júliusban lehullott gyakori, nagy mennyiségű eső a virágzáshoz kedvező feltételeket teremtett. Így a kötés jó, a szemek fejlődésének feltételei kedvezőek.

A napraforgó kelése a megyénkénti szeszélyes csapadékeloszlás miatt egyenetlen volt, de a helyenkénti júniusi szárazság nem akadályozta jelentősen a növények fejlődését. A virágzás és a szemtelítődés időszakában lehullott csapadék növelte a kaszatok számát, ezért a közepesnél jobb termés várható.

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy noha országszerte jó a napraforgó állapota, a növények egészségesek, de a sok csapadék kedvez a gombabetegségek kialakulásának, emiatt a szár- és tányérbetegségek megjelenése várható. Így fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

A szőlőnél ugyanez a helyzet, emiatt jelentős költségtöbblettel kell számolniuk a gazdálkodóknak - tették hozzá.

A NAK regisztrációja szerint az idei hirtelen kitavaszodás miatt szinte minden gazdálkodó lemaradt a szükséges munkálatokkal, sokan az időszerű növényvédelmi munkákat sem végezték el. A nagy meleg hatása plusz költségként jelentkezhetett a méhkímélő technológiák alkalmazása, továbbá a fertőzések elkerülésére tett erőfeszítések - jelezték.

Többletköltséget jelenthetett az esetenkénti csapadékhiány miatt szükséges öntözés, valamint a szokásostól eltérő értékesítési folyamat megszervezése is. A nagy meleg hatására ugyanakkor bővülhetett a terméskínálat, illetve egy-egy termelési szezon meghosszabbodhatott - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.08.11 21:24

Az orosz, az osztrák vagy az olasz búzának biztos jót tett.

Nekünk megint pechünk van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.08.11 20:58

Hogy is mondta szegény Hofi? Ja ő a kukoricáról beszélt! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html