Nem tud beindulni a magyar gazdaság

Bár a a magyar gazdaság júniusban kikerül az EU túlzottdeficit-eljárása (edp) alól, az elmúlt években bevezetett tíz új adó azonban akadályozza a gazdasági fejlődést. A magyar gazdaság iránti politikai és befektetői bizalmatlanság tovább erősödik, a GDP idén csak stagnál − állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzése.
Domokos László, 2013. június 3. hétfő, 06:06

A kutatók szerint a kétezres évek első évtizedében még a 20-25 százalékos GDP-arányos beruházási ráta idén 17 százalék alá esik. (Az EU átlaga 2012-ben 19,6 százalék volt.) Ez a kirívóan alacsony arány, már a tőkeállomány megújítását sem fedezi. Az uniós gazdaság stagnálása miatt csak a második félévben várható a magyar kivitel érdemi növekedése. A jegybanki kamatcsökkentés és az alacsony kamatozású hitelek meghirdetése nyomán a legjobb cégek olcsóbban jutnak hitelhez. Ez azonban a kereslethiány és a kiszámíthatatlan állami magatartás miatt nem vezet a növekedés gyorsulásához.

Az edp-ből való kikerülés nem biztosít mozgásteret a választási költekezéshez, mivel az eljárás így akár már a választások előtt újraindulhat − vélik a kutatók. A GKI arra számít, hogy a népszerű intézkedések terhét a rezsicsökkentéshez hasonlóan közvetlenül, esetleg adóemelés formájában közvetetten továbbra is nagyrészt az üzleti szektorra hárítják. Ez az EU által tolerálható szint körül tarthatja a várható 2014-es áht-hiányt, de tovább rontaná egy mégoly szerény növekedés beindulásának esélyét is. Emellett kiélezett választási helyzetben nem zárható ki egy költségvetési következményektől eltekintő, osztogató politika sem.

 

Prognózis 2013-ra (előző év=100)
GDP100,0
Ipari termelés101,0
Beruházások98,0
Építés-szerelés100,0
Kiskerforgalom100,0
Kivitel (folyó áron, euróban)103,0
Behozatal (folyó áron, euróban)102,5
Külkeregyenleg (milliárd euró)7,5
Euróárfolyam (éves átlag, forint)295,0
Áht-hiány (pénzforgalmi, milliárd forint)850,0
Bruttó átlagkereset103,0
Fogyasztói árak (éves átlag)102,2
Fogyasztói árak (év végén)102,3
Munkanélküliségi ráta (év végén, %)10,7
Forrás: GKI Zrt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2013.06.03 10:25

Az ilyen év/év összevetés csalóka. A fogyasztói árak már nem emlkednek, naná hogy nem, mivel már tavaly és tavaly előtt állat nagyot ugrottak.
Nem ártana egy korábbi bázisról indított év/év sort is publikálni, a görbe hamar megmondaná, hogy valójában hol tartunk. Szerintem a béka s..e alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.06.03 10:15

A fidesz törvénygyára viszont dübörög.
Télleg, hol található a mai napra érvényes patchwork alkotmány?
Kisebb bürokrácia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html