Az ÁSZ szerint a stratégiai célok megvalósítását segítő szabályozás rendszeréből hiányzott a célok teljesítésének nyomon követhetősége és a teljesítés számon kérése érdekében az intézkedési tervek elfogadása.

Az ellenőrzés a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Magyar Turizmus Zrt.-t és a Balaton Fejlesztési Tanácsot érintette.

A hiányosságok miatt nem volt kimutatható az országos turisztikai stratégiai célok megvalósulása sem. Nem volt stratégiai szinten biztosított, hogy az ÁSZ ellenőrizze a turizmusfejlesztési célkitűzések megvalósulását. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetre és az egészségturizmusra vonatkozó stratégiai célok teljesülését csak egy-egy indikátor esetében lehetett nyomon követni. Nem követték nyomon a turizmusfejlesztési stratégiai célok teljesülését, az intézkedések hatását, és nem értékelték a cél szerinti teljesítést sem az országos, valamint az egészségügyi ágazatoknál. A regionális operatív programoknál viszont megvalósult a célkitűzések teljesítésének nyomon követése, értékelése.

A 2014-2020 közötti tervezési időszakról pedig azt állapították meg a számvevők, hogy az országos turisztikai és egészségturizmus stratégiai célkitűzései érdekében a szükséges intézkedéseket még nem tették meg, de a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet már tett lépéseket erre az időszakra vonatkozó turisztikai stratégiai céljaival kapcsolatban. Az ÁSZ jelentésében javasolta a nemzetgazdasági miniszternek és a Balaton Fejlesztési Tanács elnökének, hogy 30 napon belül készítsenek egy intézkedési tervet, a turizmusfejlesztési stratégiai célkitűzések megvalósításának, mérésének és nyomon követésének előmozdítása érdekében.