Nem ússza meg Magyarország

Nincs túl sok idő arra, hogy a kormány bejelentse a költségvetést s annak megszorító intézkedéseit. Utóbbi egyébként csak akkor indokolt, ha adót is akarnak csökkenteni. Szakértők szerint az IMF segítségére egy ideig nem lesz szükség, de 2012–13-ban jelentős adósságok járnak le, ezért indokolt lehet az újbóli kapcsolatfelvétel.
Ádám János, 2010. október 6. szerda, 05:30
Fotó:

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A kormány az önkormányzati választások után már nem halogathatja sokáig a költségvetési megszorítások bejelentését - már ha szükség van erre egyáltalán. Adóreform nélkül nem kell nagy ívű megszorításokat hozni, elég, ha reálértéken befagyasztják a költségvetési kiadásokat. Csak egy 200 milliárdos forintos lyukat kell betömni, ami a kiadási főösszeg 1,5 százaléka - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Azaz ha a kormány követi a költségvetési tanács augusztusban megfogalmazott ajánlásait, akkor nem okozhat gondot a deficitcél tartása.

A képet azonban nagyban árnyalják a belengetett szja-változások: a szuperbruttó eltörlése további 200 milliárd forinttal rövidítené meg a büdzsét, ami már komolyabb kiesést okozna, az egykulcsos adó bevezetéséről nem is szólva. Ebben az esetben viszont a jelentős kiadáscsökkentés magyarázható azzal, hogy az átalakítás az ország potenciális növekedési ütemét emeli, és csökkenti az újraelosztás mértékét - mondta a szakértő. Samu János, a Concorde elemzője is egyetért azzal, hogy komolyabb megszorítások nélkül hozható a 2011-es hiánycél, ráadásul a kormány már többször kifejtette, hogy nem tervezi a terhek emelését.

Szakértők szerint rövid távon nem valószínű, hogy a kormány az IMF-hez fordulna. Egyrészt hasonló konfliktusok támadnának, mint nyáron, másrészt jelenleg az alacsony deficit mellett biztosított az ország piaci finanszírozása - véli Samu. Két év múlva és 2013-ban viszont jelentős adósságok járnak le, ezért indokolt lehet a kapcsolatok újbóli felvétele - mondta Suppan. Persze, ha addigra a hazai gazdaság helyzete markánsan javul, már erre sem lesz szükség - tette hozzá. Az elemző szerint az ország jelenleg megfelel a hitelszerződés feltételeinek, komolyabb nemzetközi hangulatváltozás esetén is lenne egérút.

HOZZÁSZÓLÁSOK