Nem várja az óraátállítást? Akkor ezt olvassa el!

Komoly energiamegtakarítást jelent az óraátállítás, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban.
Szász Péter, 2017. március 23. csütörtök, 18:38
Fotó: Stocksnap

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Az órákat vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani, ezzel a módszerrel Magyarország 1980 óta spórol energiát.

Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, az órák előreállításával az ébrenlét jobban egybeesik, így kevesebb energiát kell világításra használni.

A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből az látszik, hogy a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ a lakosság a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország "áramszámláját"  - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.04.11 21:21

Teljesen természetellenes az óraátállítás, és nem tesz jót a szervezetnek. Szerintem például sokkal jobb az a módszer amikor félórára mindenhol a világon lekapcsolják a fényeket a városokban, csak nem egy évben egyszer kellene, hanem havonta, de még hetente is lehetne. Sokkal izgalmasabb, és az emberi szervezetre nem káros.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NakiVagyokKerdojel, 2017.04.11 21:11

Sokáig én is hőbörögtem az óraátállítás ellen és tulajdonképpen most sem tetszik. Szerintem energiamegtakarítás szempontjából nincs jelentősége. Mindazonáltal olvastam múltkor valahol egy érdekes szempontról, az pedig az, hogy az EU legnagyobb részén így csinálják, ezért nálunk is mindig annyi az idő, mint az EU-ban, s ez előnyös. Ezzel egyet is tudok érteni.
Még egy szempont: biztos, hogy rajtam kívül is sokan használnak olyan rádióvezérlésű órát, ami automatikusan szinkronizálja magát egy német (talán frankfurti?) adóhoz, így mindig pontosan jár, s óraátállításkor sem kell hozzányúlni. Ha kilépnénk ebből a rendszerből, akkor az ilyen órák mind mehetnének a kukába (legalábbis én nem tudok róla, hogy ezeket át lehetne állítani).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csarlsz, 2017.03.25 16:12

@ubu1: Aki reggel 6-ra jár dolgozni, nagyon sokan vannak nem mindenki 8-tól dolgozik, holnaptól reggel újból világítani kell! Ezt az energia felhasználást sem számolja senki. Egyébként meg már kizárt, ezekkel a takarékos izzókkal ugyanolyan megtakarítás legyen , mint 30 éve. Mégis a média ezt harsogja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ubu1, 2017.03.24 19:16

Mindig meg tuják magyarázni, hogy miért jó a nyári időszámítás nyáron. Azt magyarázza már meg végre valaki, hogy miért jó a téli időszámítás télen. Az nem jó magyarázat, hogy az az alap. Világos dolog a nyári időszámítás előnye nyáron és világos az is, hogy a Nap járása a téli időszámítással van szinkronban. Érdekes, hogy mégis az eltérőt (a nyárit) használjuk 7 hónapig egy évben.
A jelenlegi időszámítás használata a reggeli napkeltékben éves ciklusban bekövetkező ingásokat simítja, míg az esti napnyugták időpontjában fokozott kilengéseket okoz. Magyarázza meg végre valaki, hogy miért éri meg favorizálni a reggeleket az esték rovására.
Az még érthető, hogy amikor legalább napi 16 órán át világos van, akkor az ébrenlétet igazítsuk ezekhez az órákhoz. De amikor kevesebb világos óra van, akkor miért jobb este villanyt kapcsolni, mint reggel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html