Nem várnak új munkahelyek a hazai állástalanokra

A magyarországi munkáltatók 70 százaléka nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem 2010 utolsó negyedévében, ugyanakkor az idei harmadik negyedévhez képest nőtt az elbocsátást tervezők aránya a Manpower munkaerő piaci szolgáltató legfrissebb felmérése szerint.
MTI-Eco, 2010. szeptember 7. kedd, 13:45
Fotó:

Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing- és toborzási vezetője a felmérést bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a megkérdezett szervezetek 13 százaléka szerint várhatóan nő az alkalmazottak száma az utolsó negyedévben, míg a harmadik negyedévben csak a munkáltatók 7 százaléka, 2009 negyedik negyedévében pedig 10 százaléka számolt létszámbővítéssel.

A munkáltatóknak ugyancsak 13 százaléka tervez létszámcsökkentést, a harmadik negyedévben csak 4 százalék volt ez az arány, ugyanakkor az előző év utolsó három hónapjában még 14 százalék.

A Manpower munkaerő piaci mutatója - amelyet a létszámbővítést és -csökkentést tervező munkaadók arányának különbségéből számolnak - így a negyedik negyedévre nullán áll, szemben a harmadik negyedéves +3 százalékkal, és az előző év azonos időszaki -4 százalékkal.

A reprezentatív felmérést több mint 750 munkáltató megkérdezésével készítették el.

Kiss Judit, a Manpower ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: iparági összehasonlításban - az egész gazdaság beindulása szempontjából kulcsfontosságú - ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai, itt 11 százalék a munkaerő piaci mutató értéke, ez 3 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be.

A létszámcsökkentést tervező ágazatok többsége szezonhoz kötött, így nem meglepő, hogy nem számolnak munkaerő-felvétellel. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kereskedelemben - amelyben a karácsony miatt hagyományosan fellendülést hoz az utolsó negyedév - sem terveznek létszámbővítést - mondta G. Nagy Balázs, a Manpower üzletfejlesztési igazgatója.

Kiss Judit szerint a lakossági fogyasztáshoz kapcsolódó iparágak később, negyed-félév múlva találhatnak magukra. Kifejtette: az előző év negyedik negyedévéhez képest az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak, kivéve a Dél-Dunántúlt, ahol a foglalkoztatási szándék 16 százalékponttal romlott éves összehasonlításban.

Szekeres Katalin kiemelte: a gyártással foglalkozó cégek negyede keres munkaerőt, azonban nagy feladat, hogy megfelelő, szakképzett embereket találjanak az üres helyekre. Kiss Judit hozzáfűzte: az Állami Foglalkoztatási Szolgálat havi munkaerő piaci statisztikáiban rendre 30.000-nél több betöltetlen álláshelyről számol be, ezért is fontos a szakképzés "helyretétele".

A sok betöltetlen álláshely egyrészt a magyar munkavállalók alacsony mobilitása miatt van, másrészt azonban sokszor nem illeszkednek a pályázó kvalitásai ahhoz a munkához, amelyre jelentkezik. A munkáltatók gyakran azért nem találnak megfelelően képzett munkaerőt, mert nem tudnak országosan keresni, csak saját régiójukban - derül ki a felmérésből.

HOZZÁSZÓLÁSOK