Nem várt helyről jött a kemény kritika Orbánnak

A német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív lap vasárnapi számában Thomas König, a mannheimi egyetem politológus professzora arról írt, hogy Erdogan, Orbán és társai protekcionista autokráciává változtatnak nyitott demokráciákat, korlátozzák a szabadságokat és megakadályozzák a versenyt.
Szepesi Anita, 2017. április 23. vasárnap, 16:44
Fotó: Reuters

A vasárnapi lap A hatalom monopolistái címmel közölte Thomas König, a mannheimi egyetem politológus professzorának elemzését, amelyben a szerző kiemelte, hogy "Erdogan, Orbán és társai protekcionista autokráciává változtatnak nyitott demokráciákat", és "korlátozzák a szabadságokat és megakadályozzák a versenyt" - írta az MTI.

A többi között kifejtette, hogy Magyarországon, Törökországban és Lengyelországban megfigyelhető egy "alapmintázat", amely a sajtó szabadságának és a bíróságok jogkörének korlátozásából, az oktatási intézmények homogenitásának megteremtéséből és az ellenzék "kikapcsolását" célzó különleges törvénykezésből, valamint alkotmánymódosítás révén "a demokratikus hatalommegosztás felszámolásából" áll.

A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban kiemelte, hogy a Central European University (CEU) "régóta szálka volt Orbán Viktor magyar kormányfő szemében". Hozzátette: a törvénymódosítás után néhány nappal az Európai Bizottság tájékoztatást adott a magyar kormánynak arról, hogy miként tudja az Európai Unió által javítani a tudományos kutatások támogatását.

Mint írta, a magyar kormány nyilvánvalóan nem kívánja megszüntetni a tudományos kutatást, célja "a változatosság korlátozása" és a tudományos kutatás "összpontosítása olyan területekre, mint a mezőgazdaság, a mérnöki tudományok és az orvostudomány".

König szerint ahelyett, hogy az Európai Bizottság tájékoztatást ad arról, hogy miként lehet jobban megvalósítani ezt a szándékot, "ígéretesebb lenne Magyarország kizárása az Európai Unió kutatási támogatásából". Ez a lépés nem általában a magyar lakosságot érintené, hanem a magyar kormány kutatáspolitikáját, amely "korlátozza a tudásért folytatott plurális versenyt, és ezzel megsérti a jogállamiság elvét, amelyre az EU és belső piaca felépül".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.04.24 06:25

@tarTosPista: józsefvárosban megint elbuktatok édes öcsém. Semmiféle narancsos bukta nem látszik. Megint beszartatok a nagy erőlködéstől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.04.24 06:24

Liberálnáci söpredék hisztizik. :-))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.04.23 20:25

Kezdődik a narancsos bukta!
Tönkreverte a baloldal a Fideszt Zuglóban
.
"Információnk szerint majdnem dupláját kapta a baloldali jelölt: 793 - 404. Ez még nem a hivatalos eredmény, amint megkapjuk a részletes adatokat, frissítjük a cikket".
cikk: http://index.hu/belfold/2017/04/23/idokozi_valasztas_zuglo/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html