BUX
38240

Nem várt helyről kapott felszólítást Orbán

Természetvédők arra kérik Orbán Viktort, hogy az ország érdekében akadályozza meg az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépését (CETA), továbbá üdvözlik, hogy a kormányfő ellenzi a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséget (TTIP) - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kedden.

MTI, 2017. január 24. kedd, 17:24

A szervezet szerint a CETA káros szerződés, amely túlhatalmat adna a multinacionális cégeknek, így ezek perelhetnék az egészség- és környezetvédelemért küzdő kormányokat. A Kanadával kötött megállapodás ráadásul "előszobája" a szintén káros TTIP-nek - vélekedik az MTVSZ. A közlemény szakértőkre hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a CETA veszélyt jelentene a magyar mezőgazdaságra, különösen a GMO-mentességre.

A szövetség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor kedden egy konferencián egy új korszak kezdetéről beszélt annak kapcsán, hogy az amerikai elnök kiléptette az Egyesült Államokat a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből.

Az MTVSZ szerint a magyar képviselők az Európai Parlamentben megakadályozhatják a CETA hatálybalépését, az Országgyűlés pedig megtagadhatja a ratifikációját.

A CETA-t tavaly októberben írták alá az EU képviselői és a kanadai miniszterelnök. Az egyezmény az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek jóváhagyását követően léphet hatályba.