Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre nagyobb problémát okoz, hogy a fizetések és a nyugdíjak folyamatosan növekvő hányada érkezik bankszámlákra, de a készpénz-automaták nem terjednek a kisebb vidéki falvakban. Ennek oka, hogy az atm-ek kihelyezése és fenntartása jelentős kiadást jelent a bankoknak, ezért csak bizonyos forgalom, vagy lakosságszám felett üzemelnek be automatákat.

Az Abcúg a nógrádi Mátraverebélyszentkútra utazott, ahol nincs bank vagy atm. Ezért a falusiaknak a környező településekre kell utazniuk, vagy a postára kell menniük. Utóbbival az a probléma, hogy magas kezelési költséggel adnak csak készpénzt, míg a helyiek keresete, vagy nyugdíja alacsony. "Fizetni kell a postán, 93 ezer forintért kétezer forintot lekapnak. Én nem fogok kétezer forintokat adogatni, hogy felvegyem a pénzem, nincs nekem ennyi pénzem" - magyarázta a portálnak egy idősebb helyi nő.

Az általános megoldás ezért az, hogy vagy a szomszédos Pásztóra vagy Salgótarjánba utaznak. Az időseknek ez nem probléma, mert a tömegközlekedés ingyenes számukra. Nagyobb gond viszont a közmunkásoknak: a havi 22 ezerből vagy 50 ezer forintból megélő emberek, akiknek már a buszköltség is sok. Sokan ezért gyalog vagy biciklivel sétálnak át a bankautomatás településekre.

Oda-vissza 500 forint, ha Tarjánba megyünk 800 forint a busz - mesélte az egyik megkérdezett az Abcúgnak.

Bár vannak önkormányzatok, ahol létezik a készpénzes közmunkabér-felvétel lehetősége, ezzel nem sokan élnek. Főként azért, mert akinek hitele van, csak utalással kaphatja a fizetését a törlesztőrészletek miatt. A másik ok pedig az, hogy a bankszámlákra előbb megérkezik a fizetés: "Egy-két nappal előbb kikapjuk az átutalás végett. Nekem az is számít, az az egy-két nap" - mondta az egyik helyi, hogy neki miért nem jó a készpénzezés.

A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a jövőben csökkentse a lakosságnál kint lévő készpénzállományt. Azonban itthon egész Európán belül kirívóan magas a bankjegyarány.