Nyílt titok, hogy vannak olyan házi gyermekorvosok, akik pénzért cserébe nem adják be a kötelező oltást a gyereknek, de kiállítják az erről szóló hivatalos dokumentumot, vagyis az oltási könyvet. Az ÁNTSZ nem indít vizsgálatot, mert nincs konkrétum.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta: bizonyítani vagy tetten érni szinte lehetetlen azt, amikor egy orvos pénzért cserébe eltekint a kötelező védőoltás beadásától, de az oltásról kiállítja a hivatalos dokumentumot.Ez az oltásellenesek nagyon szoros összefonódását jelzi. Az a család, amelyik partner a csalásban, nem fogja bejelenteni az esetet, tehát az nem fog kiderülni soha - fejtette ki Póta György. Károsnak tartja, mégsem indít vizsgálatot az ÁNTSZ.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa elmondta: csak konkrét esetben ellenőrizhet az egészségügyi hatóság, de ilyenről nem tudnak. A kötelező oltások beadása legtöbbször védőnői jelenlét nélkül történik, így a védőnők nem is tudhatják, hogy a vakcinát használta-e a házi gyermekorvos vagy sem - véli Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Kiemelte: a védőnőknek a tájékoztatás és a dokumentáció a feladatuk, és az is csak a körzetben lévő gyerekek esetében.

Orvosetikailag sem elfogadható, a büntetőjog pedig szankcionálja az ilyen orvosi tevékenységet közölte Dósa Ágnes orvos-jogász, aki beszélt arról is, hogy per hasonló esetben még nem indult Magyarországon. Hozzátette: laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni, hogy a gyereknek beadták-e az oltást. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy becsüli, hogy tíz alatt lehet az ily módon szabálytalanul dolgozó kollégák száma.