BUX
38537

Nem volt agresszív a leminősítés

Magyarország hitelbesorolása továbbra is negatív, de Dietmar Hornung, a Moody's alelnöke szerint ez nem jelenti az azonnali újabb leminősítés kockázatát.

MTI-Eco, 2010. december 6. hétfő, 12:20

Dietmar Hornung, a Moody's alelnöke a hétfői leminősítés után az MTI-nek adott interjúban - a nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatban - kifejtette: a költségvetési számoknál messzebbre kell tekinteni, mivel a nyugdíjmódosításokból eredő jövedelmek enyhítik ugyan a kormányra nehezedő nyomást, ám éppen ezért várható a strukturális jellegű hiány romlása, azzal együtt is, hogy az átfogó hiányszámok megfelelnek majd a célnak.

Hornung kiemelte, hogy Magyarországon - ugyanúgy, mint Európa más országaiban - kedvezőtlenek a demográfiai folyamatok, és a társadalom öregedésével járó költségek is az adósosztályzati megfontolások részét képezik. E megfontolások kiterjednek arra is, hogy egy adott ország milyen mértékben kezeli ezt a kérdést - tette hozzá.

Hornung megfogalmazása szerint a tőkealapú nyugdíjpillér lebontásával relatív értelemben romlik Magyarország nyugdíjkötelezettségi pozíciója.

A Moody's alelnöke hozzátette: a magyar közfinanszírozási helyzet fenntarthatóságának egyértelműen jót tenne egy tartós jellegű konszolidációs stratégia, amely kezelné a nyugdíjkötelezettségekkel kapcsolatban felmerülő közép- és hosszú távú problémákat is.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a kockázata a befektetésre ajánlott magyar adósbesorolás megvonásának, Hornung elmondta: a Moody's figyelemmel kíséri a helyzetet, a magyar besorolásra érvényes negatív kilátás azonban a következő 12-18 hónapra szól, és nem jelenti azt, hogy azonnali további leminősítés lenne várható.

Az alelnök hozzátette: az egyszerre két fokozatú leminősítés ellenére nem feltétlenül nevezné agresszívnak a hétfőn bejelentett osztályzatrontást, tekintettel arra, hogy Magyarország továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában van.