A Magyar Nemzeti Bank azt vizsgálta, hogy a 5Gulden Corporation Ltd. elnevezésű társaságok végeznek-e, vagy végeztek-e - rendszeres gazdasági tevékenységük keretében - az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján már tavaly novemberben szükségesnek tartotta, hogy azonnali hatállyal megtiltsa, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

A jegybank megállapította, hogy sem a Seychelle-szigeteken, sem a Belize-ben bejegyzett vállalkozás nem rendelkezett pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó jegybanki tevékenységi engedéllyel. Ennek ellenére a társaságok kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végeztek tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) függő ügynöki tevékenységet.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 195,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságokat, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzenek.

A bírságösszeg meghatározásánál az MNB elsődlegesen az engedély nélküli, valamint a bejelentés hiányában végzett tevékenységekkel összefüggésben megszerzett közvetítői díjakat és jutalékokat vette alapul. Súlyosító körülményként értékelte továbbá, hogy mindkét társaság tevékenységével nagyszámú befektetői kört ért el, valamint jelentős összegű ügyfélvagyont kezelt. A jegybank a piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett, továbbá jelzéssel él azon külföldi társfelügyeletek felé, mely országok befektetői a 5Gulden Ltd. társaságok tevékenységében szintén érintettek lehetnek.