Egy évvel korábban, 2015 decemberében a központi kormányzat 1406,7 milliárddal, 660 milliárd forintra apasztotta jegybanki betétállományát.

A jegybank külföldi követelései decemberben 241,1, egy év alatt 1633,3 milliárd forinttal csökkentek, és 8212,6 milliárdnak megfelelő összeget tettek ki. Jelentésében az MNB főként a lakossági devizahitelek elszámolásához és forintosításához kapcsolódó-, valamint a forint likviditást nyújtó swap ügyletek átlagos állományának mérséklődésével magyarázta a külföldi követelések decemberi csökkenését, amelyet mérsékelt az EU-tól érkező transzferek tartaléknövelő hatása.

A külföldi tartozások decemberben 46,4 milliárd forinttal csökkentek ugyan, de a múlt év egésze során 284,8 milliárddal nőttek, így az év végén 837 milliárd forintot tettek ki.

A jelentés beszámol arról is, hogy decemberben nőtt a bankrendszer forintlikviditása, ami elsősorban az egynapos betétek átlagállományának 285,1 milliárdos növekedésében tükröződött. Ugyanakkor az MNB irányadó eszközének tekintett három hónapos futamidejű betétek átlagos állománya 187,2 milliárd forinttal csökkent, a múlt év utolsó hónapjában.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónapnál kisebb mértékben, 6 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség 173,7 milliárd forintos összegét. A számlaállomány a november végi 350,5 milliárdról jelentősen csökkent, mert a monetáris kondíciók nem hagyományos eszközökkel történő enyhítése keretében decemberben lépett életbe a kötelező tartalékráta csökkentése.