A kormány közben veszélyhelyzetet hirdet ki Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt; a Belügyminisztérium közölte, hogy délutánra összehívják a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülését a további kormányzati döntések meghozatala érdekében.

A szakemberek szerint a szennyezés már kipusztította a Felső-Marcal teljes halálományát, és csak szerencsével lehet megakadályozni, hogy négy-öt napon belül a Dunát is elérje az ajkai timföldgyár tározójából kiömlött vörösiszap.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést, Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet.

A MAL Zrt. csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken; a társaság ebben azt állítja, hogy mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében.

Minden létező segítséget megad a kormány az ajkai térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, azonban a költségeket az azt okozó cégnek kell állnia - jelentette ki a környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek Kolontáron kedd délelőtt, a védelmi bizottság ülését követően. A tejes kárfelszámolás meghaladhatja a tízmilliárd forintot, és hónapokig eltarthat - mondta az államtitkár.

Illés Zoltán közölte: a teljes költséget a kárt okozó cégnek kell állnia, de ha ehhez nincs elegendő tőkéje, akkor a magyar államnak kell azt biztosítania, vagy az Európai Unió támogatását kell kérni. Ennek érdekében már fel is vette a kapcsolatot Áder Jánossal, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjával.

A környezetvédelmi államtitkár azt is kijelentette: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a veszélyes anyagokat tároló cégek kötelezően fizessenek biztosítást, ugyanis a bizosítékhagyást nem tartja elegendőnek. Véleménye szerint így a jelenlegi 800-1000 ilyen tevékenységgel foglalkozó cég "megtisztulhat", és ha csak 15-20 vállalkozás marad, azokat könnyebb lesz ellenőrizni.

Illés Zoltán azt is hozzátette: a katasztrófa kapcsán már megindult a rendőrségi vizsgálat.