Nem volt új gátszakadás, de ökológiai katasztrófa igen

A katasztrófavédelem szóvivője és a timföldgyár tulajdonosa, és Kolontár polgármestere is határozottan cáfolták, hogy újabb gátszakadás történt volna; szakértők szerint azonban hosszú távon felmérhetetlen következményei lesznek a katasztrófának.
NAPI, 2010. október 5. kedd, 12:17
Fotó:

A kormány közben veszélyhelyzetet hirdet ki Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt; a Belügyminisztérium közölte, hogy délutánra összehívják a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülését a további kormányzati döntések meghozatala érdekében.

A szakemberek szerint a szennyezés már kipusztította a Felső-Marcal teljes halálományát, és csak szerencsével lehet megakadályozni, hogy négy-öt napon belül a Dunát is elérje az ajkai timföldgyár tározójából kiömlött vörösiszap.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést, Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet.

A MAL Zrt. csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken; a társaság ebben azt állítja, hogy mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében.

Minden létező segítséget megad a kormány az ajkai térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, azonban a költségeket az azt okozó cégnek kell állnia - jelentette ki a környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek Kolontáron kedd délelőtt, a védelmi bizottság ülését követően. A tejes kárfelszámolás meghaladhatja a tízmilliárd forintot, és hónapokig eltarthat - mondta az államtitkár.

Illés Zoltán közölte: a teljes költséget a kárt okozó cégnek kell állnia, de ha ehhez nincs elegendő tőkéje, akkor a magyar államnak kell azt biztosítania, vagy az Európai Unió támogatását kell kérni. Ennek érdekében már fel is vette a kapcsolatot Áder Jánossal, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjával.

A környezetvédelmi államtitkár azt is kijelentette: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a veszélyes anyagokat tároló cégek kötelezően fizessenek biztosítást, ugyanis a bizosítékhagyást nem tartja elegendőnek. Véleménye szerint így a jelenlegi 800-1000 ilyen tevékenységgel foglalkozó cég "megtisztulhat", és ha csak 15-20 vállalkozás marad, azokat könnyebb lesz ellenőrizni.

Illés Zoltán azt is hozzátette: a katasztrófa kapcsán már megindult a rendőrségi vizsgálat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.05 12:38

Amíg magas az adrenalinszint addig nem kéne nagy hirtelenjében törvényeket hozni és ezer céget becsukatni adminisztrativ eszközökkel.
A heves érzelmi reakció nem összekeverendő a szakmai alapon történő kormányzással és törvényalkotással !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html