A szövetségi pénzügyminisztérium csütörtöki adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékkal kevesebb adóbevétel keletkezett. Júniusban még 6,8 százalékos növekedést regisztráltak - írta az MTI.

Németországban legutóbb februárban csökkentek az adóbevételek éves összevetésben, akkor is 1,6 százalékkal. A tárca a havi jelentésében kiemelte, hogy a júliusi csökkenés egyszeri tényezőknek tulajdonítható, és a január-júliusi időszakot együttvéve jelentősen, 2,3 százalékkal - 414,1 milliárd euróra (137 ezer milliárd forint) - emelkedett a szövetségi kormány és a tartományok adóbevétele.

Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a GDP 0,1 százalékos csökkenésével véget ért második negyedév után továbbra is gyengén teljesíthet a német gazdaság. Különösen a feldolgozóiparban van nehéz helyzetben, az ágazat termelése már sorban a negyedik negyedéve csökken, és a várható fejleményeket jelző mutatók "tartósan fékezett feldolgozóipari konjunktúrára" utalnak - áll a pénzügyminisztérium jelentésében.

Az EU legnagyobb gazdaságának fejlődését külgazdasági tényezők hátráltatják, lendületet pedig csak a lakosság és az állami intézmények fogyasztásának növekedése és a beruházások bővülése ad, de a dinamika ezeken a területeken is gyengül, miközben a külgazdasági kockázatok növekednek, ami még inkább elbizonytalanítja a vállalkozásokat.