Német figyelmeztetést kapott Palkovics László

Az MTA-t politika alá rendelni próbáló Palkovics László innovációs miniszternek kilenc nagy tekintélyű német tudományos intézmény jelezte, hogy nagyon aggasztónak tartják az Akadémia átalakítására tett kísérletét. Az aláírók között ott van az a német alapkutatásokat folytató Max Planck Intézet, amelyre Palkovics hivatkozik az átalakítás során, hogy annak modelljét honosítaná meg Magyarországon - írta az Index.
Domokos Erika, 2019. február 27. szerda, 18:45
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Index birtokába került egy levél, amit kilenc nagy német tudományos szervezet írt néhány napja Palkovics Lászlónak, jelezve, hogy véleményük szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jól működik, a sikerét pedig nagyban veszélyeztetné az autonómiája csökkentése. A német szervezetek nagyon aggódnak az MTA elleni politikai tervek miatt, és kiállnak a Akadémia vezetése mellett.

Amióta elkezdődtek az MTA elleni politikai támadások, Palkovics László miniszter folyamatosan azt kommunikálja, hogy az Akadémia kutatóintézeteinek tervezett elvétele, pénzügyi függetlenségének megszüntetése és a nagyobb kormányzati ellenőrzés igénye annyira rendben van, hogy Németországban is ehhez hasonló rendszer működik: ő csak a Max Planck Társasághoz hasonló modellt szeretne megvalósítani Magyarországon.

A kritikusok erre rendszeresen azzal válaszolnak, hogy Palkovics valójában sokkal inkább a putyini modellt másolja, a németektől pedig csak nagyon szelektíven venne át egyes elemeket: Németországban messze nincs olyan kormányzati befolyás a tudomány fölött, mint amit nálunk bevezetne, ráadásul ott az intézetek megkapják a költségvetésből az alapfinanszírozásukat (Palkovics ezt önkényesen visszatartja, és egy teljesen új pályázati rendszerre akarná a magyar tudományt átállítani) - olvasható az Index cikkében.

HOZZÁSZÓLÁSOK