Váratlan helyről kapott segítséget Orbán Viktor

Meglepő körökből próbáltak segíteni Orbán Viktor minisztelnöknek a Sargentini-jelentés megszavazása előtt. Egy német liberális politikus próbált néhány európai parlamenti képviselőt meggyőzni arról, hogy ne szavazza meg a 7. cikk szerinti eljárás elindítását Magyarország ellen. Az ügyben több furcsaság is van.
Szabó Zsuzsanna, 2019. január 26. szombat, 10:25
Fotó: AFP - Thierry Charlier

Furcsa lobbizásról írt a német sajtó, amelyet a Politico is megemlített hírlevelében. Előállt az a helyzet, amikor egy "illiberális" kormányfő mellett lobbizott egy liberális, ráadásul német politikus.

Nicola Beer, az ALDE pártcsoportjába tartozó német FDP főtitkára, aki egyben a német liberális listát is vezeti a soron következő európai parlamenti választásokon megpróbálta meggyőzni Nadja Hirsch EP-képviselőt, hogy ne szavazza meg a Sargentini-jelentést követő szavazáson a Magyarország ellen elindítandó 7. cikk szerinti eljárást - mesélte el Hirsch a Politico Influence-nek. Beer állítólag nem mondta meg Hirschnek, hogy hogy szavazzon, viszont azzal érvelt, hogy a magyar helyzetet félreértelmezi a német média és arra ösztönözte kollégáját, hogy beszéljen a berlini magyar nagykövettel és hallgassa meg az érveléseit.

Ez azért érdekes, mert az FDP Németországban Emmanuel Macron mellett és Orbán Viktor ellen kampányol.

Miért lobbizhat egy liberális EP-képviselő Orbán mellett?

A Politico hírleveléből kiderül, hogy ennek a "liberális flörtnek" a hátterében minden bizonnyal Beer férje, Jürgen Illig német ügyvéd áll, aki a szavazás napján továbbküldött egy emailt a szintén német liberális EP-képviselőnek, Wolf Klinznek, amelyben kiemelte azokat a részeket az Európai Bizottság magyar jogállamiságról szóló elemzéséből, amelyeket Illig véleménye szerint már meghaladott az idő vagy megoldódott. Klinz meggyőződése ugyanakkor, hogy Illig nem próbálta őt manipulálni annak érdekében, hogy a Magyarországot érő szankciók ellen szavazzon - olvasható a Politico hírlevelében.

Illig azonban a Politico szerint megpróbálta meggyőzni Klinzet arról, hogy beszéljen Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások miniszerrel, aki most egy Fideszhez köthető alapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke. A brüsszeli lap megjegyzi, hogy Balog közeli kapcsolatot ápol Illiggel, már csak azért is, mert Balog Illig legidősebb fiának a keresztapja, illetve szintén Balog volt az, aki Illiget és Beert összeadta Budapesten 2018-ban. (Erről korábban a Budapester Zeitung is írt.)

Illig más vonalon is kötődött Magyarországhoz: dolgozott ugyanis a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarának, - az azonnali.hu szerint - jelenleg ügyvédként segíti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat, illetve 2017-ben megkapta Orbántól a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A brüsszeli politikai lap megjegyzi továbbá, hogy amikor Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője szeretett volna egy Orbán-ellenes plakátot hordozó teherautóval Európa-szerte kampányolni, a német Szabaddemokra Párt (FDP) berlini irodája előtt is szerette volna egy ideig parkoltatni a járművet, ám ezt az FDP titkársága - amelynek vezetője akkoriban Beer volt - elutasította.

A hétvégén kiderül

Hirsch a Politicónak azt mondta, hogy várakozásai szerint Beer a hétvégén világosan Orbán ellen foglal majd állást, amikor is az FDP megválasztja az EP-listájának jelöltjeit. Erre utalhat az is, hogy egy keddi interjúban elhatárolta magát Orbántól, mondván ő a magyar emberekkel szimpatizál és nem a kormánnyal.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2019.01.27 07:50

T. zana + styepanbandi100@gmail.com !

Orbánnak, önöket csak a saját ostobaságuktól kell megvédenie, ez persze nem könnyű, feladat, ezért kapott 3 x, is felhatalmazást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

styepanbandi100@gmail.com, 2019.01.26 19:06

@zana: Bár bukna már meg ez a mocskos fidesz bagázs elegünk van belőlük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.01.26 16:36

@na4:
Igen nagy bukta lesz O1G megy a szemétdombra fasiszta őrült, a gyűlölködés apostola. ebek ura.
Ez a csóró szegény ország nyomorult polgárait a gazdag Nyugat borzalmaival riogatja mind ostoba aki hisz neki. Már 500 ezer magyar "rothad" Nyugaton, teszi ki magát a migráns veszélynek. Ebben a "boldog" keresztény Magyarországban lassan nincsen orvos ápoló!
Mit szólsz ehhez O1G ebe? Máshol a heroin pusztít, itt az O1G duma okoz delíriumot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.01.26 16:19

Érzik a libsik, hogy sárosak, és nagy bukta lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html