Nemet mondott az orvoskamara a kormány bértábla-javaslatára

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) számára az egészségügyi jogállásról szóló, hétfőn benyújtott törvénytervezet bértáblával kapcsolatos része nem elfogadható - derül ki a kamara vezetőinek Kásler Miklóshoz írott leveléből, amely a MOK honlapján olvasható. A Medicalonline értesülése szerint a szakdolgozói kamara sem támogatja a törvénytervezetet. A Magyar Orvosok Szakszervezete pedig egyenesen úgy véli, hogy a kormány a MOK bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat.
Szepesi Anita, 2020. október 5. hétfő, 19:40
Fotó: Getty Images

A MOK elnöksége a rendelkezésre álló rendkívül rövid idő alatt áttanulmányozta a tervezetet, ami, mint írják, a terület újszerűsége és a jogi szöveg bonyolultsága miatt csak részlegesen volt elvégezhető, ezért lehetőséget kérnek egy későbbi, megalapozott korrekcióra. A tervezet bértáblával kapcsolatos részére azonban így is nemet mond az orvoskamara.

Egyetértenek azzal, hogy az alapellátásban dolgozókat nem kell kötelezően a törvény hatálya alá vonni, de ennek a jogszabálynak az elfogadásával párhuzamosan számukra is sürgetően szükségesnek látják a hasonló jövedelem biztosításának az ígéretét.

A kamara elfogadja a másodállás korlátozásának szükségességét, de úgy vélik, ennek feltételeit kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy ne az elbíráló egyedi megítélésén alapuljon a döntés. A személyes közreműködés lehetőségének egylépcsős, felkészülési idő nélküli kivezetésétől pedig komoly működési zavart várnak.

A minősítés eredményének alapbércsökkentő hatásával  kapcsolatban kiemelik, Orbán Viktor a MOK bértábláját alapbérként fogadta el, az ettől lefelé való eltérítés ellentétes a megegyezéssel. Álláspontjuk szerint ezért ezt vagy el kell törölni, illetve amennyiben az Emmi ragaszkodik a 40 százalékos eltérítési sávhoz, akkor a MOK által javasolt bértáblát 20 százalékkal meg kell emelni.

A bértáblával kapcsolatban a lefelé való differenciálás a kamara számára elfogadhatatlan - hangsúlyozza a MOK elnöksége, hozzátéve, hogy a bértábla nem kezeli a képesítésbéli különbségeket, amire szorzószámot javasolnak bevezetni.

A kirendelést illetően a részletszabályok kormányrendeletben történő rögzítését szorgalmazzák.

Nem támogatja a MESZK sem

Évtizedes szerzett jogokat venne el a kormány a most a kamarák elé tárt törvénymódosítási javaslattal - állapítja meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetéről a portál értesülése szerint.
Válaszlevelében a MESZK kategorikusan kijelenti, hogy nem támogatja az előterjesztést, mint írják, félő, hogy az új szabályok bevezetése az orvosi és szakdolgozói humánerőforrás hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését, hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik.

Felháborodott a MOSZ

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) felháborítónak tartja, hogy az EMMI a kiemelt jelentőségű és sok egészségügyi dolgozó életében sorsfordító jelentőségű törvénytervezet véleményezésére mindössze 4 órát adott az érdekvédelmi szervezeteknek. A szervezet honlapján olvasható reagálásukban széleskörű egyeztetést és konszenzusos alapon történő szabályozást követelnek, a tervezetet jelen formájában elfogadhatatlannak tartják.

A MOSZ szerint a kormány a MOK bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.10.08 16:58

Ha az állami kórház orvost akar, hogy osztályát ne zárják be, engedélyezni fogja az orvos magánpraxisát!

Hát még ha a kórházak egymás között osztják meg az orvosaikat, hogy meglegyen az előírt ügyeleti létszám és beosztás?!

gerinctelen fideszbirka trollok!

Gyorsan visszakozott a törvényhozó a "megzabolázásban"!

Most mi a központi vélemény?

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.10.08 15:04

@syriaalaeppo@gmail.com:
"Magyarországon a magán eü. telített."
A magán egészségügyben foglalkoztatott orvosok jelentős része, gyanítom több, mint fele másodállásban dolgozik ott. A magán egészségügy ebben a statisztikában nem csak a magánkórház, hanem pl. XY nőgyógyász magánrendelése is. Gondolom ezt félreértetted. Azt nem tudom, hogy a jelenlegi háziorvosi rendszerben a praxissal rendelkező háziorvosok minek számítanak? Ők jelenleg vállalkozásban viszik a körzetüket. Ha jogilag nézem, ők is részei a magán egészségügynek.

Tehát nem igaz az állításod, az orvosok hiányát egészében kell nézni és komoly orvoshiány van, a kellő utánpótlás meg nem biztosított.
Egyébként a legfrissebb hírek szerint a kormány is meghátrált a kérdésben, gondolom valaki ott is utána számolt, hogy nem jön ki a matek, mármint az orvosok számával... Már elég a munkáltató kórház "engedélye" az orvos magánpraxisához. Ez elég dodonai megoldás, nehogy már beismerjék ott fenn, hogy hülyeséget mondtunk, bocsi! A kórházak ma is versengenek a szakorvosokért, így esze ágában sem lesz egyiknek sem megtiltani annak magánpraxisát! Akkor meg mi értelme "engedélynek" hívni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.08 14:11

Magyarországon a magán eü. telített.
Nincs is igény többre!
A magyar ember foglalkozik a legkevesebbet az egészsével Európában!
Itt van a legtöbb vírustagadó.
Az ellenzék riogatásai teljesen alaptalanom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abbe, 2020.10.08 12:30

@rigolya: " De egy gerinctleen fidesznyik birkatroll, nehogy gondokozzon! "

Nem elvárás köreikben!

Nekik elég annyi, hogy a Soros, meg Brüsszel.
Amelyik mégis belátja, hogy nem mennek rendben a dolgok az rövidre zárja a gondolatmenetet azzal, hogy " legalább nem a komcsik lopnak "

Ez a mindent felülíró érv!
Meg is látszik az ország állapotán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.10.08 10:30

Magyar rögvalóság:
- Az ÁLLAMI egészségügy nem tudja magát fenntartani anélkül, hogy ne legyen több munkajogviszonya az orvosainak, ápolóinak!
- Az ÁLLAMI egészségügy nem tud elég szolgáltatást nyújtani a magyaroknak, ezért hosszabbodnak a várólisták!

Következmény:
- Több orvos nem lesz!
- Utánpótlás sem lesz, ahogy eddig se igazán volt!
- Sok orvos inkább a magánszektorba fog távozni!
- Erősen megemelkednek a magánegészségügy díjai!

De egy gerinctleen fidesznyik birkatroll, nehogy gondokozzon!

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html