Rossz hír érkezett Németországból

A német ipar az újraegyesítés óta a leghosszabb recesszióra számíthat a koronavírus-járvány következtében csökkenő export és beruházások miatt - áll a német iparszövetség, a BDI negyedéves jelentésében.
Domokos László, 2020. március 5. csütörtök, 14:18
Fotó: Getty Images

A német ipari termelés már a vírusfertőzés idei megjelenése előtt is sorban hat negyedévben csökkent, a legutóbb a 2019-es negyedik negyedévben éves bázison 5,7 százalékkal. Idén a feldolgozóipar minden valószínűség szerint recesszióban marad, ami így a leghosszabb lesz az 1990-es újraegyesítés óta - mondta Joachim Lang, a német iparszövetség (BDI - Bundesverband der Deutschen Industrie e. V.) igazgatója.

A kínai termeléscsökkenés és a számos országban bevezetett karantén intézkedések fényében egyre jobban körvonalazódik mennyire sérülékeny is valójában az exportorientált és nemzetközi beszállítói láncoktól erősen függő német ipar - olvasható a negyedéves jelentésben.

A beruházások növekedését a gyenge világgazdasági teljesítmény, a fokozódó geopolitikai kockázatok és az alacsony kapacitáskihasználtság együttese hátráltatja. A BDI az idén a termelőberuházások háromszázalékos csökkenésére számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK