Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben évről évre csökken a felsőoktatásba szakközépiskolai végzettséggel bekerülő magyar diákok száma, egyre több a külföldi - emeli ki a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal adataiból. Míg a 2012/2013-as tanévben még 20,5 százalék volt az előbbiek aránya, addig a tavaly ősszel kezdődő tanévben már csupán 14,5 százalék. Így kevesebb mint 6900-an érkeztek szakképző intézményből.

Eközben a gimnáziumból érkezők aránya az elmúlt években 58-60 százalék között mozgott. A korábban más felsőfokú intézményben végzettséget szerzett új hallgatók aránya 13 százalék alá csökkent. Tavaly összesen 41 ezer magyar hallgató lépett be a felsőoktatásba, akiket 6300 külföldi egészített ki, azaz a Magyarországi egyetemi és főiskolai hallgatók 13,3 százaléka nem magyar állampolgár.

A legtöbben Németországból érkeztek: közel 3200 német diák tanul a magyar felsőoktatásban. Őket a Szerbiából, Kínából és Szlovákiából érkezettek követik. A Romániából jövők 1221 fővel csak a hatodikak, őket az irániak követik 1409 diákkal. Az utóbbi az egyetlen muszlim ország, ahonnan sokan jönnek Magyarországra tanulni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási cselekvési terve szerint a felsőoktatásban a negatív demográfiai trendek miatt csökkenő létszámot külföldi diákok Magyarországra csábításával kell pótolni. Jelenleg 26,5 ezer külföldi hallgató tanul itt, amit 2023-ra 40 ezerre kellene növelni.