Németh Zsolt: "nincs szükség a monitoring eljárás megindítására"

Nagy-Britannia és Magyarország egyaránt el akarja kerülni egy olyan törés kialakulását az euróövezet és a valutaunión kívüli EU-tagállamok között, amely az euróövezet esetleges "túlintézményesüléséből" eredhetne - mondta csütörtöki londoni tárgyalásai után Németh Zsolt.
MTI, 2013. június 6. csütörtök, 20:44

A külügyi államtitkár - aki mások mellett tárgyalt David Lidingtonnal, a brit külügyminisztérium EU-ügyi államtitkárával - megbeszélései után magyar újságíróknak elmondta: a brit és a magyar álláspont szerint egy ilyen fejlemény nem lenne összhangban az európai egység gondolatával, sem az egységes piachoz kapcsolódó célkitűzésekkel. A következő időszakban - két- és többoldalú keretekben - további egyeztetések lesznek a brit és a magyar kormány között ebben a kérdésben - tette hozzá.

Németh Zsolt elmondta, hogy a magyar kormányfő előreláthatólag az ősz folyamán Londonba látogat. A tárgyalások külpolitikai kérdései között hangsúlyosan szerepelt a keleti partnerség is. Egyetértés van Nagy-Britannia és Magyarország között abban, hogy akkor lehet igazán sikeres a novemberben esedékes vilniusi keleti partnerségi csúcs, ha olyan konkrét eredményeket tud felmutatni, mint az Ukrajnával kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodás jóváhagyása - mondta a magyar szakpolitikus.

Semmi szükség monitoring eljárásra

Németh Zsolt kiemelte: alkalma volt tárgyalni Londonban az Európa Tanács jogi bizottságának elnökével, aki egyetértett azzal, hogy Magyarország esetében nincs szükség monitoring eljárás megindítására a testület parlamenti közgyűlésének részéről. Ez az álláspont azért is fontos Magyarország számára, mert a közelmúltban hasonló szellemben döntött az ET "bürója" is - hangsúlyozta Németh. Ez fontos az Európa Tanács hitelessége szempontjából is, hiszen "hogyan kerülhetne egy kalap alá egy olyan ország, amely teljesíti a jogállamiság és az alapvető emberi jogok védelmének szempontjait olyanokkal, amelyek ezt nem teszik meg" - fogalmazott a külügyminisztérium államtitkára.

Nem az a fő vitatéma, "hogy bent vagy kívül"

Németh elmondta: megnyugvással érzékelte londoni tárgyalásain, hogy a Nagy-Britannia uniós jövőjéről folyó viták középpontjában nem a brit bennmaradás vagy kilépés áll, hanem sokkal inkább az, hogy a jövő Európai Uniója milyen formát öltsön. Magyarországon sem az a fő vitatéma, "hogy bent vagy kívül", hanem az, hogy a jelenlegi válságból, amely nemcsak az euró válsága és nemcsak gazdasági válság, hanem mindenekelőtt érték- és identitásválság, hogyan lehet megfelelő kiutat találni - mondta londoni tárgyalásait követő csütörtöki tájékoztatóján a magyar külügyi államtitkár.

Az MTI kérdésére, hogy brit tárgyalópartnerei utaltak-e egy esetleges "vészterv" létezésére arra az esetre, ha a brit kormányfő által megígért EU-népszavazáson a kilépést pártolók kerülnének többségbe, Németh Zsolt kijelentette: nincs ilyen terv, "alapvetően bíznak önmagukban", az érvekben és az ésszerűségben, valamint abban, hogy az európai partnerekkel folytatandó tárgyalások olyan uniót eredményeznek, amelynek tagja marad Nagy-Britannia is.

David Cameron brit miniszterelnök januárban jelentette be, hogy a brit választók a következő parlamenti ciklus első felében - várhatóan 2017-ben - népszavazáson dönthetnek a brit uniós tagság fenntartásáról vagy Nagy-Britannia kilépéséről. Cameron akkori előterjesztése szerint ugyanakkor a brit kormánynak a referendum előtt meg kell kísérelnie tárgyalásos úton újrarendezni Nagy-Britannia viszonyrendszerét az EU-val. Ez utóbbi terv központi eleme az a szándék, hogy a London által tagállami hatáskörűnek ítélt döntési jogköröket "haza kell telepíteni" Brüsszelből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.06.07 09:15

@Proszto: Ugyan már, Vezír lesz@rja a magyar nép véleményét. Neki egyetlen dolog érdekes: mi az (nyilatkozat intézkedés, pávatánc, ami éppen felé billenti a hatalom megtartásához szükséges mértékű szavazói szimpátiát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2013.06.07 08:53

Miért nem nyit a vezír Nemzeti konzultációt,hogy az emberek hogyan érzik a jogállamiság meglétét 2013-ban?Fideszes szemszögből nézve lehet van,de az ország lakosságának is ez a véleménye?Annyi önfényezésre elköltött milliárdból nem tellik erre?Vagy nincs elég vér a pucájukban,hogy szembesüljenek a valósággal?Talán fel kéne ébredni a Tündér meséből,és a realitások talajára lépni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2013.06.07 00:34

London ellenérdekelt az EU további integrációjában, hisz az euróövezeten kívül van, és az erősebb integrációval még inkább messzebb kerül a beleszólástól az ügyekbe. Az Egyesült Királyság egyébként is történelmileg Európa kontinentális részétől mindig is elkülönült, inkább az USA-val voltak és vannak szorosabb kapcsolatai. Furcsa az európai egységes piaccal kapcsolatos kritika a britek részéről, akik külön-utas politikát folytattak és részben most is folytatnak, és a kilépéssel revolverezik az EU-t. Az egyébként teljesen érthető, hogy mindenki a saját érdekeit védi, de ebben a játszmában engedményeket is kell tenni, és eldönteni, hogy a UK Európához akar tartozni, vagy nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html