Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Botos Balázs külgazdaságért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek kedden elmondta: az általa vezetett Külgazdasági Kerekasztal megvitatta a külgazdasági stratégia munkaanyagát, amelyet február végén adnak le a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetésének.

A menetrendről szólva hozzátette: a tárca félhetően a hónap végén dönt a stratégiáról, amely ezt követően kerül a kormány elé. A külgazdasági stratégia munkaanyaga alapvetően a kereskedelemfejlesztéssel és a befektetés-politika új irányaival foglalkozik - emelte ki az NGM helyettes államtitkára.

Hozzátette: a stratégiában hangsúlyos szerepet kap a kis- és középvállalatok exportorientációjának bővítése, a szomszédos országok szerepének növelése és a tőkebefektetések támogatása. Utóbbi kapcsán kiemelte: ezeket bizonyos feltételekhez szeretnék kötni. 

A helyettes államtitkár példaként említette, hogy a Magyarországra irányuló tőkebefektetés feltétel lenne a magyar beszállítói hálózat alkalmazása, a külkereskedelmi mérleghez való pozitív hozzájárulás, a munkahelyteremtés és lehetőség szerint a magas hozzáadott értéket jelentő tevékenységek Magyarországra hozatala.