Nemzeti Földügyi Központot hozott létre a kormány

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet helyére Nemzeti Földügyi Központot hozott létre a kormány, július elsejei hatállyal, de az új szervezet veszi át a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. és a Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya feladatait is. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2019. március 25. hétfő, 18:37
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Földügyi Központ létrehozását az államigazgatási szervezetrendszer működési hatékonyságának növelésével, illetve a földügyi igazgatási feladatok egy kézben való összpontosításával indokolja a határozat.

Az új szervezet feladatai a következők lesznek:

  • az agrárigazgatáshoz szükséges államigazgatási és kapcsolódó állami feladatok ellátása,
  • az agrár- és földügyi szakigazgatási rendszerek, valamint a Nemzeti Földalapba tartozó vagyonnyilvántartási rendszer működtetése,
  • a Nemzeti Földalapba tartozó földek feletti tulajdonosi jogok gyakorlása,
  • az osztatlan közös tulajdonban álló földek megosztási eljárásával összefüggő feladatok koordinálása.

A  Nemzeti Földügyi Központ az agrárminiszter irányítása alá kerül és általános jogutódja lesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek. Az új szervezet veszi át a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft.-t, továbbá a jogutódja lesz a Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályából a Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztálynak és a MePAR Fejlesztési Koordinációs és Üzemeltetési Osztálynak is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK