Kelet-Közép-Európában alapvetően jó a gazdasági helyzet, és a feltörekvő piacokon is növekedés várható - véli Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A fejlődő piacokon az idén átlagosan 4,6 százalékos, jövőre pedig 4,8 százalékos növekedést vár az alapkezelő, tény viszont, hogy az egyes feltörekvő gazdaságok között óriási különbségek vannak.

Törökországban például a költségvetési és a monetáris politika mozgástér is szűk, Magyarországon viszont vannak még lehetőségek. A növekedési kilátások jók, az infláció is elfogadható szinten van, a magyar gazdaság túlfűtött állapotban van. Ezt azonban a jegybank nem kommunikálja egyértelműen, holott szinte biztos, hogy a mostani tempó nem fenntartható - mondja Forián-Szabó.

A nemzeti kötvény valójában kamatemelés

Az MNB igyekszik olyan laza monetáris kondíciókat tartani, amilyeneket csak lehet, pedig a hazai folyamatok alapján már egyértelműen szigorítani kellene. A kamatemelés elodázásához kapóra jöhet a jegybanknak az európai lassulás veszélye. Ha begyűrűzik a lassulás, akkor ugyanis csökkenhet Magyarországon is az inflációs veszély.

Valamiféle szigorítás persze van, a lakossági állampapírok magas kamata, például a júniusban induló nemzeti kötvény szintén egyfajta szigorításnak számít, hiszen kiveszi a likviditást a rendszerből. A nemzeti kötvény elindítása így leveszi a terhet az MNB-ről, és a költségvetés kontójára hűtik a gazdaságot.

A forint meginoghat

Magyarországon a lakossági és az intézményi állampapírok kamatkülönbsége miatt jelenleg kettős kamatrendszer van. A lakossági magas kamatokat állami pénzből finanszírozzák, az intézmények ezekhez a papírokhoz nem férnek hozzá. Az intézményi papíroknál egy éven belül 160 bázispontos kamatemelést áraz a piac, ennyivel nőhet a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) hozama.

Az Amundi szerint azonban ez túlzott várakozás, ekkora mértékű kamatemelés aligha várható a jegybanktól. Az MNB esetleg az késztetheti komolyabb szigorításra, ha megroggyan a forint, Magyarország azonban jelenleg nem különlegesebben sérülékeny - mondja Fórián-Szabó.

Meg kell egyezni az USA-nak és Kínának

A nemzetközi piacokra az Egyesült Államok és Kína között folyó kereskedelmi háborúnak komoly hatása van. Az Amundinál azt feltételezik, bár jelenleg az USA áll nyerésre, a kocka fordulhat. Az is lehet, hogy Dugonics Titusz módjára magával rántja Kína az USA-t, és mindenki lezuhan a mélybe - mondta Forián-Szabó. Donald Trump amerikai elnöknek mindenesetre nem jönne kapóra, ha lassulna a világgazdaság, s vele az USA gazdasága a 2020 novemberi elnökválasztás idejére.

Az Amundi szakértői szerint még 1,5-2 évig tarthat a globális gazdasági növekedés, ez lehet minden idők leghosszabb növekedési ciklusa az Egyesült Államokban. A jegybankok a szigorítást már feladták, mindenhol lazítás várható. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már lekeverte a mennyiségi lazítás további csökkentésének tervét, az Európai Központi Banknál (ECB) pedig már nem a kamatemelés, hanem a további kamatcsökkentés lehet napirenden.