Nemzeti Dohánybolt helyett sokan az aluljáróban vásárolnak

Intenzíven bővült a nem Magyarországon adózott cigaretták piaca, az illegális forgalom megközelíti a 8 százalékot. Már nemcsak a keleti régióban, de a fővárosban és Nyugat-Magyarországon is élénkül az illegális kereskedelem - állapítja meg a GfK Hungária kutatása. A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) konkrét lépéseket javasol a feketepiac visszaszorítása érdekében.
MTI-Eco, 2013. szeptember 18. szerda, 18:11
Fotó: Napi.hu

A GfK Hungária a dohányiparági szereplők megbízásából idén is az Európai Unióban elfogadott módszertan alapján, a legnagyobb hazai városok utcáin, illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettadobozok begyűjtésével mérte fel a cigaretta feketepiacának arányát. Az eredmények egyértelmű növekedést mutatnak - ismerteti közleményében a GfK és a DBMSZ.

Az elmúlt években tapasztalt csökkenő tendencia után a tavalyi volt az első év, amikor a feketepiac a több jövedéki adóemelésből fakadó árnövekedés hatására rövid idő alatt ismételten nőni kezdett: a külföldi cigarettatermékek aránya 2011-ben még 4,2 százalék, 2012-ben 5,8 százalék volt, ami idén 7,7 százalékra emelkedett.

Még ennél is rosszabb lehet az arány

A közlemény megjegyzi, hogy a kutatás még az értékesítési helyek beszűkülése és a 10 százalékos minimum kiskereskedelmi árrés bevezetése előtti állapotot tükrözi, továbbá a tanulmány nem terjed ki a kisebb városokra és falvakra és az egyre nagyobb piacrészt birtokló vágott dohánytermékek feketepiacára sem. Mindezek együttes hatását számításba véve a feketepiac becsülhető aránya már jelentősen meghaladhatja a 8 százalékot.

Az illegális dohányforgalom már 2012-ben növekedni kezdett, de jelentősebb erősödést idén regisztráltak. A közlemény hangsúlyozza, a feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrész mellett már Budapesten és Nyugat-Magyarországon is élénkülő erősödést lehet megfigyelni. Ez utóbbi régióban a külföldről illegálisan behozott termékek aránya két és félszeresére nőtt. Csak Pécsett 450 százalékkal magasabbak a feketepiaci mutatók tavalyhoz képest. A Miskolcon és Kecskeméten begyűjtött feketepiaci termékek aránya megduplázódott, Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok esetében pedig jelentős növekedés tapasztalható.

A Magyarországra áramló külföldi termékek eredetét tekintve szintén változás figyelhető meg: a keletről, leginkább Fehéroroszországból származó cigaretták mennyisége emelkedett, míg Szerbiából a forgalom némileg csökkent. A hamis márkajelzésű cigarettatermékek aránya a külföldről behozottakkal ellentétben mérséklődő tendenciát mutat.

A dohányipari szereplők a feketepiac térhódításának mielőbbi megfékezését és a piac konszolidálását sürgetik, melyre a DBMSZ egy konkrét javaslatcsomagot dolgozott ki. Tekintve, hogy a cigaretta feketepiacát a dohánytermékek fokozatosan növekvő díja generálja, szükség van az árak stabilizálására, mely a jövedéki adóstruktúra módosítása mellett mind a jövedéki adóbevételek szinten tartását, mind a trafikosok jövedelmezőségének biztosítását, mind pedig a feketepiac arányának visszaszorítását kezelni képes. A vágott dohány feketepiaca is azonnali lépéseket sürget, a dohánytermő területekről ugyanis megállás nélkül érkeznek a feketepiaci hírek - idézi a közlemény Mikola Gergelyt, a DBMSZ elnökét.

Lopás, önellátás

A magyar fogyasztók vásárlóereje az utóbbi időszakban meglehetősen alacsony, aminek következtében előbb a cigarettapiacról a fogyasztási dohány felé történő elmozdulás volt megfigyelhető, majd a múlt évtől a feketepiaci aktivitás jelentős erősödése tapasztalható. Az utóbbi időben már nemcsak az illegális cigarettatermékek, hanem a termelői zöld- és szárított dohánnyal történő visszaélések is megszaporodtak - ismerteti a közlemény.

Egyre kezelhetetlenebb méreteket ölt a dohánylevelek termőföldről vagy szárítóból történő lopása, kialakult egy "saját fogyasztásra" termelő réteg, és az interneten is elterjedtek a dohány vetőmagot, dohánylevelet, vágott dohányt kínáló hirdetések. Ez utóbbi illegális terjesztésének visszaszorítására a szövetség egy többlépcsős megoldást javasol, melynek része a dohánytermesztés termelői regisztrációval történő nyomon követése, a jövedéki termékkel való visszaélésért járó bírságtétel megemelése, illetve a fokozott ellenőrzések bevezetése, melyeknek együttesen jelentős visszaszorító hatása lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2013.09.19 11:59

a dohánytermékek feketegazdaságának a visszaszorítására több módszer is létezik!
mindem magyar állampolgár köteles dohányozni! a fizetésének, nyugdíjának, segélyének 1/3-át cigarettában, szivarban vagy pipadohányben kapná, igy nem kellene feketén vásárolnia!
vagy a lakosság felét be kellene sorozni a navhoz és ök ellenöriznék a lakosság másik felét!
a dohánytermékek ára elérte azt a büvös határt ahol a fizetőképes kereslet drámai csökkenése miatt a dohányosok unortodox beszerzési források után néztek és találtak! ezt csak fokozta értékesítési helyek számának szükítése!
szerintem lázár jankóban reinkarnálodott az a tahó, aki annak idején kitalálta, hogy 9 óra elött ne lehessen szeszesital árusítani!
egy bögrecsárda tulajdonos 5000 ft.-t adott szt. antalnak, hogy aki kitalálta a 9 óra elötti szesztilalmat az örökké éljen!
most viszont vietnami, ukrán, orosz, kinai zárjegy nélküli dohánytermék forgalmazói és az ismeretlen korrupt vámosok szövetsége, hálájuk jeléül megrendelték a parlament elé lázár jános egészalakos márványszobrát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.09.19 09:56

@Bhole: Teljesen nyilvánvaló, hoyg Magyar Ember Nem Cigarettázik.

Ha igen, akkor dohányát csak a Monopoliumnál veszi.

Külföldről és tiltott helyről nem vásárol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.09.19 09:55

@Napi6000: A szövetkezeti törvény újraírása napirenden van, s nem elképzelhetetlen, hoyg a dohányteremelést majd jól kiveszik belőle.

De: szociális szövetkezetet létrehozni nem bolondság. Ötlete, ha megvalósul. munkát és jövedelmet ad - a természetbeni jutattás mint fizetés viszont adószempontból átgondolandó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oli75, 2013.09.19 07:29

@Napi6000: küld el légyszíves az email címedet, szeretnék írni neked. köszi! az enyém : szem.oli@freemail.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.09.19 07:22

@Bhole: Jó érzékkel fogta meg a lényeget. Probléma megoldó képességét magasabb szinten is hasznosíthatnák. Kopogtasson ötletével a megfelelő helyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html