A hazai közúti áruszállító kkv-k sorra állítják le kamionjaikat, mert számos nemzetközi riválisuk szabálytalanul, például önköltség alatti áron is dolgozik - írja a Világgazdaság, amely a KSH idei második negyedéves közúti szállítási adataiban vette észre, hogy az érintett vállalkozók belföldön 5,4 százalékkal kevesebb árut szállítottak közel azonos árutonna-kilométerben mért teljesítmény mellett, mint ez előző év azonos időszakában.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint ennek oka nem az, hogy romlana a szereplők teljesítménye az ágazatban, hanem egyszerűen túl sokszor közlekednek a hazai érintettek üresen a visszaúton, mert a külföldi cégek alájuk kínálnak árban. Ezt mutatja az is, hogy a szállítást főtevékenységként végzőknél az üresen megtett utak aránya 18 százalékot ért el, a más ágazatokba sorolt vállalkozásoknál ugyanez 27 százalék volt. Ilyenkor az autók lényegében csak költséget termelnek.

Az MKFE szerint a külföldi szereplők azzal is trükköznek, hogy teljesen szabálytalanul vállalnak el engedélyköteles fuvarokat is.